nedeľa 28. apríla 2013

Rýchloznam (rýchly oznam alebo rýchlo oznám)...

Ahojte!
Chcela by som využiť toho, že mám blog a obrátiť sa na vás s malou prosbičkou. Respektívne, hneď dvoma prosbami.

Pri tejto novej ére, kde sa všetko digitalizuje, analógová fotografia nemá takmer žiadnu šancu. Keď sa pozriete do chladničky (pozrite sa), je veľmi pravdepodobné, že v nej natrafíte na film, či zopár filmov, ktoré si zakúpili ešte vaši rodičia (asi tak do roku 2004) v domnení, že na ne budú fotiť. Ale nestalo sa tak, filmy v chladničke zostali a ako šiel čas, prekročili aj dátum svojej expirácie (a teraz sa dostanem k veci).

Nechceli by ste mi ich darovať?

Prečo tá otázka vyznela tak zle..

Treba pripomenúť, že filmy po expirácii sú nevyspytateľné. Možno sa vám na ne podarí niečo odfotiť (nerátajte však s pôvodnou škálou farieb, ktoré film zaručoval) a možno na ne zachytíte doslova čiernu, čiernistú, čierničkú dieru.

(Aby som vysvetlila tento svoj počin - rada fotím na analóg, ale momentálne je na Slovensku zlá doba pre podobne fotiacich ľudí. Filmy sú tu drahšie ako v zahraničí a možnosť kúpiť za smiešnu cenu filmy po expirovanej dobe u nás nie je. A ja ne nemám peniaze... Respektívne nie na toľko, koľko by som chcela.)

Spravili by ste tým dobrý skutok. Dobre, o nejaký extra dobrý, dobrý skutok by nešlo, ale na film by sa niečo odfotilo (ak sa to ešte dá) a ja by som na niečo mala fotiť.

(O svojej posadlosti vlastniť analógový Nikon alebo Canon ae, či Asahi Pentax tu radšej písať nebudem, pravdepodobnosť, že by ste ho mali doma a boli ochotní mi ho predať by bola až príliš krásna, keďže tieto foťáky vidno skôr na západe a ďalekom východe, u nás vládol Zenit, Minolta a Praktica)

Druhá prosba je ľahučko splniteľná - chcem sa vás len na niečo spýtať.

Myslíte si, že má zmysel zakladať fotografický blog?

Mám veľmi veľa fotiek, ale ja a moja rodina sme jediní, ktorí ich vidíme. Váham nad touto myšlienkou, lebo neviem, či to má zmysel...


P.S.: Fotka na pozadí záhlavia je moja, taktiež ako fotka ku Knižným radostiam. Ďaľšie analógové fotky v prípade záujmu môžete nájsť na mojom flickr účte(je ich tam len malé množstvo) - link je v kontaktoch. 

Mňačko, Ladislav: Dlhá biela prerušovaná čiara

Dlhá biela prerušovaná čiara je krátka novela od slovenského autora Ladislava Mňačka (ktorého pravdepodobne poznáte vďaka jeho známejšiemu dielu Ako chutí moc).
Ako už názov hovorí, hlavnou niťou príbehu (či skôr zápiskov z cesty) bude "nekonečná" čiara v Nemecku - Autobahn.

Sám autor vystupuje v diele ako hlavná postava, hlavný vodič, ktorý je vďaka svojej ŠPZ na diaľnici raritou. Hlavnou úlohou postavy je priniesť nám (vtedy obyvateľom ČSR) pohľad na diaľnicu, ktorú sme my nemali. 

Na diaľnici sa totiž nestojí, masy áut denno-denne premávajú, človek musí ísť minimálne stovkou, aby držal krok a nespomaľoval a každý vodič sa stará len o to, ako čo najskôr doraziť do svojho cieľa.

štvrtok 25. apríla 2013

Sofokles: Antigona

Hneď na úvod upozorňujem, že recenzia môže textovo vyznieť inak, ako väčšina mojich recenzií - vychádzam totiž zo svojho čitateľského denníka a doňho píšem trochu inak. ;)

Antigona - dcéra bývalého tébskeho kráľa Oidipa
Isména - jej mladšia sestra
Kreón - tébsky kráľ
Eurydika - manželka Kreóna
Haimón - syn Kreóna a Eurydiky
Teiresias - veštec
Strážca - žaloval na Antigonu, keď pochovala brata
Prvý posol
Druhý posol
Náčelník zboru
Zbor tébskych starcov

nedeľa 21. apríla 2013

Wilde, Oscar: Lady Windermere's Fan

Ak si prečítate kto knihu napísal, pravdepodobne vás napadne, že ide o divadelnú hru - správne. Názov vám taktiež hovorí, že dej sa bude zaoberať lady Windermerovou a podstatným prvkom bude aj jej vejár (najprv som si názov preložila ako Fanúšik lady Windermerovej, až v priebehu deja som zistila, že slovíčko fan má aj druhý zmysel - vejár).

Lady Windermerová vedie spokojný život. Má milujúceho manžela, malé dieťa a je na vrchole smotánky bez toho, aby sa tam dostala vďaka škandálom. Preto ju veľmi zarazí, ak jej priatelia oznámia, že jej manžel sa stýka s cudzou staršou ženou, dokonca vdovou, ktorú nielenže súkromne navštevuje, ale dokonca jej aj prispieva nemalou čiastkou peňazí.

Knižné radosti (8)

Ako som nedávno (včera) písala, dnešné Knižné radosti budú zväčša zamerané na nové anglické slovíčka, s ktorými som sa za posledný mesiac v knihách stretla. Dúfam teda, že vás to príliš neunudí. 

Každopádne, treba si aj splniť povinnú jazdu Knižných radostí...

Satinský, Július: Chlapci z Dunajskej ulice

Ako názov knihy hovorí, dej knihy sa bude zameriavať hlavne na Dunajskú ulicu v Bratislave, na jej obyvateľov, históriu a na spomienky Júliusa Satinského, ktoré sú s bývaním na tejto ulice spojené.

Autor začína rozprávanie udalosťou, ktorá jeho rodinu doslova presťahovala na Dunajskú ulicu. Ich pôvodný dom na Blumentálskej bol totiž zbombardovaný, preto sa presťahovali do voľného bytu, ktorý musel na rýchlo opustiť ich strýko (hlásil sa k Hitlerovým myšlienkam, preto pri príchode Rusov musel narýchlo Bratislavu opustiť). Byt zostal voľný, ale než sa doň nasťahovala rodina Satinských, obývali ho Rusi. Po ich odchode museli noví majitelia byt šesť mesiacov vetrať a upratovať.

sobota 20. apríla 2013

Dostojevskij, Fiodor Michajlovič: Netočka Nezvanovová

Hneď na začiatku upozorňujem, že recenzia môže textovo vyznieť inak, ako väčšina mojich recenzií - vychádzam totiž zo svojho čitateľského denníka a doňho sa píše trochu inak. ;)

Príbeh sa začína opisom života Netočkinho otca Jefimova. Dôvod, prečo Netočka začína svoj príbeh príbehom Jefimova je jednoduchý - chce, aby čitateľ pochopil kto Jefimov je a nedal sa ním oklamať tak, ako väčšina hlavných postáv.

Jefimov je hudobník, nanešťastie nie tak slávny a talentovaný, ako si sám o sebe myslí. Neustále sa ponosuje na svoj život, na to, ako mu nikto nedáva priestor na zažiarenie jeho virtuozity, doslova všetkých v okolí obviňuje za svoj neúspech a nechce si priznať pravdu - že je alkoholik, parazit, lenivec a že si o sebe príliš namýšľa.

Knižné radosti (7)

Sedem je moje obľúbené číslo a pre to som rada, že vám prinášam už siedme Knižné radosti. :)

Čo teda pribudlo tento týždeň?

Po prvýkrát som usporiadala giveaway, zúčastniť sa ešte stále môžete, trvá do 24.4. (odkaz tuná). Držím palce prvému výhercovi, z kníh si totiž môže vybrať ;).

nedeľa 14. apríla 2013

Jones, Diana Wynne: Wild Robert

Heather nemá doma nikdy pokoj - ako by ho aj mohla mať, keď býva  na hrade, ktorý spravujú jej rodičia a ktorý dennodenne navštevujú húfy turistov?

Heather má Castlemaine rada, ale turistov vonkoncom nie. Sú hlučný, robia bordel, nemôže sa kvôli prehliadkam slobodne potulovať po hrade a taktiež vďaka nim na ňu rodičia majú čas až po skončení posledného turistického vstupu.

Nasleduje jeden z mnoha nasledujúcich dní, keď Heather nemá čo na práci a keď jej jediná kamarátka je doma - a predsa len, v okolí hradu susedov a rovesníkov jednoducho niet.

Pobúrená turistami a svojím žitím na hrade sa pokúsi zavolať Divokého Roberta, o ktorom v okolí kolujú chýry, že bol za svoje čarodejnícke schopnosti (ktoré sa samozrejme vždy spájajú s problémami) uväznený a prekliaty. Ako veľmi ju teda prekvapí, keď Roberta naozaj zobudí a keď vezme jej problémy do svojich čarodejníckych rúk - dosť nebezpečných, keďže Robert si stále myslí, že hrad patrí jeho rodine a všetci sú jeho poddaní.

piatok 12. apríla 2013

Potter, Beatrix: The Great Big Treasury of Beatrix Potter

Mnohí z vás už istotne počuli o Beatrix Potterovej (nie, nejde o postavu Bellatrix s vypustenými "ll" a Potterovým priezviskom, táto kombinácia je jednoducho nemysliteľná) - ide o anglickú spisovateľku, ktorá sa venovala detským rozprávkam. Možno ste videli film Miss Potter, rozprávajúci príbeh o mladej spisovateľke, ktorá chce stoj čo stoj vydávať rozprávky s vlastnými farebnými ilustráciami, aj keď to vôbec nie je jednoduché, keďže jej ich nechce vydať žiadne vydavateľstvo a pre ktorú sú postavy z jej rozprávok (hlavne zajac Peter) viditeľné a hmatateľné. Áno, práve tento film je o našej ctenej rozprávkarke Beatrix Potter.

streda 10. apríla 2013

Giveaway alebo Hra o knihu

Dámy a páni, nech prvé hry o knihu započnú!
Je to neuveriteľné, ale blog pred pár dňami oslávil svoje prvé narodeniny (neuveriteľné pre to, lebo dlho bol neaktívny) a taktiež jeho autorka má od dnešného dňa devätnásť rokov.
No nezaslúžilo by si to giveaway? (=doslovne je to "daj preč", ale všetci to chápeme ako "posuň ďalej") Samozrejme, že áno!
A súťažiť sa bude o knižku Tajemství lovce duchů (Joseph Delaney) alebo o knihu Pohrobok (Štefan Konkol). Je na vás, ktorú knihu si vyberiete.
  
 

Ako každá súťaž, aj táto potrebuje svoje podmienky a pravidlá:
~ zúčastniť sa môže čitateľ zo Slovenska a taktiež z Českej republiky
~ do súťaže vstupujete komentárom k tomuto článku, v ktorom mi odporučíte knihu (najlepšie vašu obľúbenú)
~ jeden extra vstup dostanete ak kliknite na hocakú recenziu na tomto blogu, prečítate ju a napíšete k nej komentár (napríklad či kniha pôsobí ako vaša šálka knižného čaju)
~ pravidelný čitatelia majú extra vstupy, keďže práve oni si knihy zaslúžia snáď najviac :)
~ do komentáru, ktorý budete písať pod tento článok uveďte kontakt na vašu maličkosť - či už @, adresa blogu alebo meno na facebooku
~ ak sa do týždňa po vylosovaní neozvete, výhra poputuje ďaľšiemu
~ do súťaže sa môžete zapojiť od dnešného dňa do 24.04.2013

Držím vám palce ;)
Gargamel


utorok 9. apríla 2013

Knižné radosti (6)

Prvý krát, čo Knižné radosti nie sú uverejnené v nedeľu, ale utorok - ospravedlňujem sa, ale bola som na operácii a len včera som sa vrátila domov...