sobota 31. januára 2015

Zimná Karenina

Sneh. Uprataná izba. Kreslo, deka, čaj. A sneženie za oknom.
- Áno, taká bola moja predstava čítania Anny Kareniny. So snehom ju mám pravdepodobne spätú jednoduchými asociáciami, napríklad keď som uvidela plagát na filmové spracovanie, kde mala hlavná hrdinka zimnú čiapku z kožušiny. Alebo, že je to román od ruského spisovateľa.

Viem, pravdepodobne sa nám Bratislavčanom smeje celé Slovensko, keďže v piatok napadlo vyše 30cm snehu a doprava v meste úplne zomrela. A bola toho plná telka, noviny, internet, blablabla.
Keď som sa ráno pozrela von oknom, tešila som sa ako malé decko - všetko bolo zasnežené a neustále padali veľké vločky. A tak po útrpnom vybavovaní pár povinností v meste, kde som sa plahočila udupaným šmykľavým snehom, som si z police vytiahla Annu Kareninu a spokojne sa pustila do čítania.

Je to len mnou, alebo viete, že čítanie niektorých kníh si predstavujete za určitých okolností, prípadne v nejakom prostredí? 







pondelok 26. januára 2015

Knižný zoznam

Určite to poznáte - sú knihy, ktoré sa chystáte prečítať už tak dlho, až to považujete za samozrejmosť a neustále ich odkladáte na neskôr.
Nižšie som vypísala zoznam 50tich kníh. Na podaktoré sa chystám už roky a konečne som sa s tým rozhodla niečo robiť. Nepotrebujem sa premáhať, aby som si ich prečítala, ja som len lenivá a z času na čas sa nechám zlákať na peknú obálku, jednoduchosť a vypnutie mozgu pri knihách, ktoré postrádajú hlbšie myšlienky.
Preto som si spísala zoznam (baví ma vyškrtávanie splnených položiek), ktorý budem priebežne aktualizovať. Tento rok by som z neho chcela prečítať 30 kníh. Poznám sa a knihy si vyberám podľa nálady a svojho tragikomického rozpoloženia, preto som vypísala 50 kníh. Taktiež viem, že hoci ide o klasiku, českí klasici sa zo slovenských knižníc vytratili a bude ťažšie ich zohnať :/

piatok 23. januára 2015

Ende, Michael: The Neverending story

pre ešte čerstvých -dsiatnikov miestami ozaj nekonečný príbeh
"Why didn't they run away?" he murmured. - "Because they had given up hope. That makes you being weak. The Nothing pulls at you, and none of you has the strenght to resis it for long."
Nekonečný príbeh - príbeh, ktorý je v našich končinách známy len z filmového prevedenia. Pre mnohých terajších dvadsiatnikov synonymum detstva.
____

Bastian Balthazar Bux je priemerný dvanásťročný chlapec, bojko. Cíti sa osamelo, keďže otec si ho veľmi nevšíma a v škole nemá kamarátov.

Jeho samého prekvapí, keď z kníhkupectva ukradne knihu. Knihu s koženým obalom a množstvom voľných stránok, nesúcu názov Nekonečný príbeh.
Kvôli výčitkám svedomia sa Bastian rozhodne skryť v škole. Začítava sa do príbehu, v ktorom nasleduje Atreya, chlapca v jeho veku, jeho spoločníka Falkora (draka prinášajúceho šťastie) na ich záchrannej ceste naprieč Fantasticou. Majú za úlohu zistiť, prečo ich vládkyňa The Childlike Princess umiera - a spolu s ňou celá Fantastica.

Príbeh Bastiana pohlcuje a začína si uvedomovať, že dieťa zo sveta ľudí, na ktorého čakajú a je ich poslednou nádejou, je on. Bastian, malý bojko. Ten, ktorý má zaplniť nasledujúce voľné stránky v Nekonečnom príbehu.
Pri svojej ceste po Fantastice stráca detskú neohrabanosť, nachádza seba samého. Ale môže sa takto zmenený vrátiť domov?
____

streda 21. januára 2015

Brighton, Lori: The Mind Readers

Keď príbeh je presne o tom, čo je napísané v názve

"But if there was one thing I'd learned early on in life it was that normalcy, as we thought of it, didn't exist. It was amazing and frightening what humans were capable of."
Predstavte si, že máte nadanie, vďaka ktorému dokáže meniť budúcnosť. Ovplyvniť svoje okolie. Zachrániť ľudské životy. 

Cameron tento dar má – vie čítať myšlienky, takisto ako jej stará mama. Na prvý pohľad nadanie, na druhý prekliatie. Vedieť, čo si všetci vo vašom okolí myslia nie je prechádzka ružovou záhradou. Ľudia často krát klamú do očí, navonok sa pretvarujú a jedine ich myšlienky sú pravdivé a kruté. 

Povedať či nepovedať čašníčke, že muž sediaci blízko vás chce prepadnúť kaviareň? Cameron vie, že dokáže ovplyvniť chod udalostí, avšak za vysokú cenu. Znova by sa dostala do kolotoča plného vysvetľovaní, kvôli ktorému sa musia tak často sťahovať. Ľudia majú tendenciu pýtať sa nepríjemné otázky, nie ďakovať. Svoje tajomstvo im nemôže prezradiť a preto pôsobí skôr ako spolupáchateľ než záchranca.

I kill her...
Počuje výraznú myšlienku v dave obklopujúcom mŕtvolu neďaleko študentmi obľúbeného podniku. Mŕtvolu dievčaťa, ktoré Cameron poznala.

Udalosti sa dajú do pohybu a Cameron sa naskytne príležitosť dozvedieť sa niečo viac o svojom nadaní a schopnostiach. Odpovede, ktoré jej stará mama nechce dať, jej zrazu môže dať niekto iný. Môže ale dôverovať ľuďom, ktorý dokážu nielen čítať, ale aj manipulovať s myšlienkami iných?
 "He might be some sort of secret agent, but unless he was Harry Freaking Potter, there was no way he could get us out of this situation."

sobota 10. januára 2015

Journal (4)

Veľa sa toho nemení (len iné číselné označenie a obrázok, ktorý časom pribudne), budem sa snažiť písať ich kratšie a častejšie - lebo ani mňa samú už nebavia dlhé články. Nieto ešte ich po sebe minimálne 3x čítať a opravovať si chyby.
Ak by ste sa chceli do tohto projektu/rubriky zapojiť, tak budem veľmi rada. :) Režírovali by ste si to samy, žiadne také, že "názov / obrázok / pôvodne z" - ale ak by ste sa ozvali v komentároch, že niečo takéto vyskúšate, tak by ste získali verného čitateľa (mňa, heh).

Citát

"Slyšel jsem o knížkách, které se píší samy, ale takové neznám. Knižky se nepíší samy. Je za nimi hodně přemýšlení, studia, bolavých zad, poznámek a vždycky vás stojí víc času a práce, než jste předpokládali." /Bazének s rybami - Neil Gaiman

Zaujalo

Stratení a nájdení - Brooke Davisová
Najprv ma zaujala nevšedná farba obálky, následne fakt, že som o knihe ešte nepočula, pokračovalo to vetou v anotácii: "Dni trávi pozorovaním svojho starnutia, sledovaním televízneho šumu a vykrikovaním z okna na okoloidúcich." a potom, po prečítaní celej anotácie sa mi zapáčilo všetko. Kniha oficiálne vyšla v štvrtok, 8. 1. vo vydavateľstve Fortuna Libri.
Príde mi to ako tie horkosladké príbehy, ktoré sa v poslednom čase vydávajú a ktorým som rada.

štvrtok 8. januára 2015

Poe, Edgar Allan: Tajomstvo Márie Rogêtovej

"- Zase taký váš čudácky vrtoch, - povedal prefekt, ktorý zvyčajne nazýval "čudáckym" všetko, čo presahovalo jeho chápavosť, a preto žil uprostred celej légie "čudáckych" veci." (124)
Tajomstvo Márie Rogêtovej je pôvodne názov jednej z Poeových detektívnych poviedok po ktorej túto zbierku pomenovali. Vyšla v Mladých letách v roku 1959 k príležitosti 150. výročia narodenia autora a 110. výročia jeho smrti. Sedem poviedok vybrali z anglického originálu The Complete Tales and Poems of Edgar Allan Poe.

utorok 6. januára 2015

2014/2015

Rok 2014 bol zvláštny. Veľa sa toho v mojom živote zmenilo, myslím že hlavne v negatívnom zmysle - jediné pozitívum na tom je, že sa mi o niečo viac otvorili oči a nasledujúce facky pani Budúcnosti budú zase o čosi slabšie.
/ ale mám aspoň motívy na poviedky /