pondelok 4. marca 2013

Annarasumanara

Originálny názov: 안나라수마나라
Rok vydania: 2010
Autor: Ha Il-kwon
Manhwaka: Ha Il-kwon
Počet volumes (zväzkov): 3
Počet chapters (kapitol): 27
Žáner: Shoujo, dráma, školský život, pschologické, mystery
Typ: Kórejská manhwa

"Do you believe in magic?"


Yoon Ai je tiché, ale múdre dievča, ktoré sa pravidelne umiestňuje na druhom mieste medzi najlepšími študentmi v škole. 
Vlastní spolužiaci o nej nič nevedia, neustále len vymýšľajú rôzne teórie, prečo má vždy roztrhané pančuchy - dôvod je smutný. Aina matka opustila už dávnejšie rodinu a všetka zodpovednosť dopadla na plecia staršej z dvoch sestier. Tá sa nielen stará o domácnosť a o svoju sestru, ale taktiež zaobstaráva všetky finančné prostriedky, keďže jej vlastný otec sa doma neukázal už posledných šesť mesiacov. Nemá naňho telefónne číslo, ani jej neposiela peniaze - okamžiky, keď si naňho spomína sú najmä vtedy, keď k nim domov prichádzajú ľudia, u ktorých je ich otec zadlžený, vymáhať peniaze.
Všetko na čo sa Ai sústreďuje sú škola (aby mala dobré známky, vďaka ktorým by išla na dobrú školu a neskôr bola zamestnaná v dobrej práci) a brigády. Práve, keď sa zamýšľa  ako naloží s poslednými peniazmi z brigády - či kúpy ryžu alebo nové pančuchy - a zasnene na bankovku pozerá, uvoľní prsty, vietor zafúka a odletí k neďalekému spustnutému lunaparku.
Ai má na lunapark dobré spomienky z čias, kedy ešte rodina bola pokope, ona sa nemusela venovať dospeláckym veciam a mohla sa venovať tomu, čím vždy chcela byť - mágom. Život ju však naučil, že nie vždy môžeme byť to, čím sme chceli byť a často krát sa musíme vzdať vlastných snov, aby sme prežili - najmä ak sa staráme aj o niekoho iného.
Pri hľadaní bankovky ju nečakane prekvapí zjavenie mága, o ktorom sa po škole šíria chýry - vie sa o ňom len to, že robí vystúpenia pre mladé deti, že v lunaparku žije nelegálne, lebo v minulosti niečo vyparatil a že je vcelku pohľadný, lebo Aine spolužiačky sa ho snažia nájsť a vyfotiť.
"Do you believe in magic?" je otázka, ktorú sa ju spýta, načo Aia utečie.
Eul jej však nedá pokoj, tvrdí, že je pravý mág, svojimi čarami Aiu aj presvedčí - Aia znova začne veriť, že by sa jej sen mohol splniť, najmä ak ju po vytrvalom otravovaní z Eulovej strany mág začne učiť mágiu pre normálnych ľudí.
Aia mágovi verí, že vie čarovať, veď tie veci, ktoré spravil čarami naozaj museli byť. Taktiež mu verí aj Ain bohatý spolužiak, číslo jedna na ich škole Il-Deung.
Sú však mágové čary pravdivé? Alebo im len klamstvom zmenil život?
Je reálnym mágom, prvotriednym klamárom alebo - (a toto vám už neprezradím, lebo by ste prišli o parádny koniec).


Náhodne som zadala do youtube meno manhwy, či by som nenašla kvalitné AMV - a podarilo sa.
Prečo som ho hľadala? Aby som vám ukázala, akú perfektnú kresbu manhwa má. Už dlho som sa nestretla s takým pekným vizuálnym prevedením manhwy alebo mangy.
Dej je naprosto úžasný a čarovný, príbeh je podávaný trochu inak ako u klasickej manhwy/mangy - čo si všimnete hneď pri jej čítaní - väčšinou len stránku posúvate dole a prekvapuje vás, ako sa autor geniálne pohral s efektami. Takže jednoznačne treba spoemnúť, že manhwe po vizuálnej stránke nie je čo vytknúť.
Príbeh je naozaj ale naozaj čarovný a neotrepaný - koľkí z vás, čo čítate mangu/manhwu zčalo krútiť hlavou po prečítaní, že hlavná hrdinka je chudobná, ale jedna z najlepších študentiek? Áno, s tým sa často stretávame. Ale tu je to podané naozaj dobre, verte mi.
Manhwu odporúčam všetkými desiatimi, stala sa moja obľúbenou - a zase som sa utvrdila v tom, že prezeratiť si profili iných manhwa/manga čitateľov na stránke myanimelist.net nie je na škodu ;)
Myslím, že všetky tri hlavné postavy sa vám budú páčiť - ani jedna z postáv nie je dokonalá. Ai neustále rozmýšľa ako získať peniaze a ako sa čo najrýchlejšie stať dospelou, Il-Deung sa nevie vysporiadať s tlakom a so všetkým, čo sa od neho očakáva a náš mág - ten ignoruje fakt, že by mal byť dospelákom.
Prajem vám príjemné čítanie - a nezabudnite, manhwa sa číta z ľavej strany do pravej ;).

6 komentárov :

  1. Nikdy bych nevěřila, že je tu jeden človíček co četl tuhle manhwu, wow :D Na začátku manhwy jsem nevěděla proč autorka Il-Deunga nakreslila s takovou nudlovitou hlavou :D Ale normálně je teda fešák :>

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som najprv nechápala, ako si o ňom môžu myslieť, že je fešák, keď mal takú hlavu :D - a ono sa nakoniec až potom ukázalo, že v skutočnosti ju takú nemá :D
      A som rada, že aj niekto iný to pozná :3 Páčila sa ti? :)

      Odstrániť
    2. Samozřejmě ano, já ráda záhadné příběhy. Zdá se, že máme poněkud podobné chutě ve čtení :3

      Odstrániť
    3. Tak to by sa ti potom mohlo páčiť Houkago Hokenshitsu - ale vopred upozorňujem, že je to trošku... iné a zvláštne. :)

      Odstrániť
  2. Ooo, toto teda znie dobre! Keď doklepnem tento týždeň školu, určite sa do toho pustím, dlho som už žiadnu mangu/manhwu nečítala! A videla som AMV a kresba sa mi tiež pozdáva - normálne sa teším, aby už bol štvrtok alebo aspoň streda večer! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že sa do toho pustíš ^_^ Očakávam potom taktiež tvoj report! :)

      Odstrániť

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.