piatok 1. marca 2013

Dahl, Roald: The Witches

Každý správny Nór vie, ako vyzerá čarodejnica – nie tá vymyslená rozprávková, ale tá naozajstná, ktorá na prvý pohľad pôsobí ako dáma. Ich výzor je však klamlivý – rukavičky nosia aby zamaskovali svoje pazúry, parochňa maskuje plešinu a dámske topánky majú skryť ich chýbajúce palce. Naozajstnú čarodejnicu teda na prvý pohľad veru nespoznáte – veď čo by bolo podozrivé na žene, ktorá je oblečená normálne, má normálnu prácu a býva v normálnom dome?

Ak ste však dieťa, spoznáte ju okamžite – každá čarodejnica nad vami bude krčiť nos, lebo jednoducho od prírody jej voniate ako psie hovienka. Všimnete si, že sa začne tváriť naštvane a uvedomíte si, že je čas zdrhnúť – lebo práve deti sú to, čo čarodejnice najviac neznášajú a neprekvapivo je ich cieľom zbaviť sa všetkých detí na svete.

Náš hlavný hrdina má šťastie, že mu toto všetko jeho babička povedala.  Podarí sa im však zachrániť všetky deti Anglicka, keď sa ocitnú počas dovolenky v hotely, v ktorom sa má konať stretnutie všetkých čarodejníc tejto krajiny? Najmä ak Hlavná čarodejnica vymyslela najpodlejší plán na zničenie detí v dejinách?


"My grandmother is a human, but I know for certain that she will always love me whoever I am."
"I would never want to live longer than you," I said. "I couldn't stand being looked after by anybody else." 

Na túto knihu som bola už dlhšie zvedavá – veľa kamarátov ju už malo prečítanú a hodnotili ju viac než dobre. Keďže som fanúšik Dahla – jeho Matildu som na jeden dych prečítala už ako tretiačka na základke a nedávno dokonca aj Charlie and the Chocolate Factory ma prekvapilo svojou kvalitou – rozhodla som sa siahnuť aj po The Witches. 

Som zástanca názoru, že keby sa z rozprávok vynechali dobré konce a scény by boli viac realisticky opísané, boli by z nich kvalitné horory. Nedávno som sa dokonca dozvedela, že veľa z rozprávok horormi aj boli, ale že ich kvôli malým poslucháčom museli zjemniť – predstavte si to detské zdesenie, keď si vypočuje krvavú rozprávku, ktorá samozrejme obsahuje dáky výchovný obsah. Bŕ.
Každý kto čítal Dahlove rozprávky vie, že autor v nich to tajomné a temné čaro sem-tam naznačí (spomeňme si na koniec Karlíkových spolunávštevníkov továrne) a nerobí z rozprávok tie presladené príbehy so 100% happy endom. 

Možno práve toto „Dahlove korenie“ robí z príbehov tie príbehy, od ktorých sa nedá odtrhnúť.
Knihu určite odporúčam ľudom, ktorý majú radi rozprávky a aj iné autorove diela. Myslím, že ak máte súrodenca, ktorý nerád číta (ako ja), tak toto je tá správna voľba :)

Kniha vyšla aj v slovenčine, vo vydavateľstve Enigma - Čarodejnice.
Príbeh bol taktiež sfilmovaný.

6 komentárov :

  1. Vieš o tom, že je skutočne ťažké dostať sa ku komentovaniu tvojho blogu? :D A nie každého napadne refreshovať stránku, kým im tam naskočí aj horné menu a záhlavie a... komentáre :D

    Ale iné som chcela! Že by som si mala na Dahla asi posvietiť, ja také tie trošku creepy rozprávky fakt môžem! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Takže, dizajn zmenený (aj keď tento už nie je tak cool :/ ), takže pre návštevníkov by mal už 100% fungovať ^_^

      Určite si naňho posvieť :) Jeho knihy nie sú úplne dokonalé, ale sú nadpriemerné c:

      Odstrániť
    2. Ale mne sa nový dizajn líbí! :)

      Dada

      Odstrániť
  2. Asi se podívám na ten film..
    Ta obálka mě moc nebere :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D
      Asi ťa nepoteším, ale film je z roku 1990 a po zhliadnutí traileru pôsobí dosť... creepy, ako všetky podobné rozprávky nakrútené v tých rokoch :D

      A obálku som vybrala tú staršiu - je aj nová a tú by si zrejme ocenila viac, ale mne osobne sa viac páčila táto :)

      Odstrániť

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.