nedeľa 14. apríla 2013

Jones, Diana Wynne: Wild Robert

Heather nemá doma nikdy pokoj - ako by ho aj mohla mať, keď býva  na hrade, ktorý spravujú jej rodičia a ktorý dennodenne navštevujú húfy turistov?

Heather má Castlemaine rada, ale turistov vonkoncom nie. Sú hlučný, robia bordel, nemôže sa kvôli prehliadkam slobodne potulovať po hrade a taktiež vďaka nim na ňu rodičia majú čas až po skončení posledného turistického vstupu.

Nasleduje jeden z mnoha nasledujúcich dní, keď Heather nemá čo na práci a keď jej jediná kamarátka je doma - a predsa len, v okolí hradu susedov a rovesníkov jednoducho niet.

Pobúrená turistami a svojím žitím na hrade sa pokúsi zavolať Divokého Roberta, o ktorom v okolí kolujú chýry, že bol za svoje čarodejnícke schopnosti (ktoré sa samozrejme vždy spájajú s problémami) uväznený a prekliaty. Ako veľmi ju teda prekvapí, keď Roberta naozaj zobudí a keď vezme jej problémy do svojich čarodejníckych rúk - dosť nebezpečných, keďže Robert si stále myslí, že hrad patrí jeho rodine a všetci sú jeho poddaní.

Heather začne tušiť, prečo Roberta uväznili - nešlo len o intrigy a neznášanlivosť, ktorú si vždy odtrpí ten, ktorý je svojím spôsobom iný. Robert totiž, napriek tomu, že je od Heather starší, má na svet príliš svojský, nadradený a nedospelý pohľad... Chudáci turisti - dúfajte, že vás Robert nevidel, ako rozhadzujete odpadky na jeho panstve.

~

Wild Robert pôsobila ako šedá myš (správnejšie šedá kniha) v tvorbe Dianny Wynne Jones - napriek tomu som po nej siahla, lebo ide o moju obľúbenú autorku rozprávok. Hodnotenie na goodreads hovorí o priemernom hodnotení  3.23 a ja musím súhlasiť.

Príbeh je zaujímavý - do prítomnosti príde niekto z minulosti a nič nespoznáva. Obydlie prerobené, bývajú v ňom iní, nič mu nepatrí, ľudia sa správajú inak ako v dobe, z ktorej pochádzate, úcta je priam slovo neexistujúce v ich dnešnom slovníku. Možno to nie je až taká orginálna myšlienka, určite ste sa s ňou už v dákej knihe či filme stretli. Ale úprimne - mali hlavní hrdinovia pod 15 rokov? Deti sú totiž deti, postavia si hlavu a konajú ako chcú, kašlú na názory, odporúčania a kázne iných.

Wild Robert je pre to zaujímavá knižka, ktorú by určite ocenili slovenský čitatelia pod 15 rokov (ak by bola knižka preložená do slovenčiny, čo nanešťastie nie je). Diana Wynne Jones je totiž skvelá rozprávkarka, ktorá dokáže vykresliť veľmi špecifické čaro vo svojich knihách.

Kniha má prekvapivý koniec, sú v nej humorné situácie, ale starší čitateľ zrejme neocení, že je krátka - tu si však treba uvedomiť, že ide o detskú knihu. Pre to ju aj odporúčam všetkým, ktorý začínajú čítať v angličtine - kniha vás zaujme a na začiatok to nebude nič ťažké.

P.S.: Howl je lepší. Predsa to je len Howl.

7 komentárov :

  1. Máš tam niekoľko pravopisných chýb, hovoríš o N. m. č., ide o vzor pekný, ale máš tam namiesto í ý.
    Howl... :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nečítala som to po sebe, vcelku som bola rada, že sa mi to podarilo v krkolomnej póze napísať :D Vďaka :) Teraz to už neopravím, ale raz určite ;) Hanbím sa za hrubky, ale na druhej strane som rada, že to niekto naozaj číta :D

      Odstrániť
    2. Ale prečo ma tak mučíš a nepridáš recenziu na knihu podľa môjho vkusu? :D :D :D

      Odstrániť
    3. Bude nasledovať, neboj ;) Netočku mám už spracovanú v čitateľskom. Kapitánová dcéra bude tiež čoskoro...

      Odstrániť
    4. Wild Robert ťa snáď nepotešil? :/

      Odstrániť
    5. Nemám rada, keď niekto zovšeobecňuje skupinu pod 15! :D Ale vieš, že áno, každý recenzia poteší, ale ja tak rada čítam názory iných na moje obľúbené postavy, tak sa dozviem, či aj ich prekvapil alebo neprekvapil záver, či ich zaujala zápletka, či ich zaujíma štýl autora... :)

      Odstrániť

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.