utorok 9. apríla 2013

Knižné radosti (6)

Prvý krát, čo Knižné radosti nie sú uverejnené v nedeľu, ale utorok - ospravedlňujem sa, ale bola som na operácii a len včera som sa vrátila domov...

Počas týždňa som stihla prečítať 4 knihy: Switched (Amanda Hocking), The Giver (Lois Lowry), Princess of the Midnight Ball (Jessica Day George) a Austenland (Shannon Hale).

The Giver nastavil spomedzi týchto štyroch kníh latku dosť vysoko. Spoločnosť budúcnosti, ktorá zo sveta odstránila utrpenie, zlo, všetko nedobré ale aj dobré - spracovanie bolo naozaj geniálne. Recenziu na tento bezfarebný svet môžete určite očakávať.
Kniha odo mňa dostáva taktiež moje bezvýznamné ocenenie Kniha týždňa.

Switched bola kniha o troloch (alebo o trylloch, ako sa oni radšej nazývajú), ktorá sa mi prekvapivo páčila. Dlhšie som nečítala nič young-adult oddychové a v rámci young-adult fantasy kníh si myslím, že kniha je nadpriemer (čítaj: kúsok nad priemerom).

Princess of the Midnight Ball bola rozprávka. Každý z nás rozprávky pozná, väčšina rozprávok je pomerne krátkych a toto mi prišlo ako: "Chcela som napísať rozprávku alebo poviedku, ale nakoniec som sa rozpísala a napísala knihu." Niektoré pasáže sa totiž tiahli  ako žuvačka a naopak tie, ktoré by čitateľa viac zaujali boli ako z rýchlika.

Austenland je a zároveň nie je kniha, ktorú by si mali prečítať fanúšičky kníh od Austenovej. Shannon Hale sa neinšpirovala knižným "bennetová-darcy" princípom. Hlavná hrdinka bola hneď veľkou fanúšičkou pána Darcyho a túžila toho svojho Darcyho nájsť. A preto ju autorka šupla na dovolenkový austenovský pobyt v Anglicku - v Austenlande, v ktorom sa tri týždne spolu s hercami a austenovskou dobou hráte na postavy, ktoré akoby z románu od Austenovej vypadli.

S novými anglickými slovíčkami vás tento týždeň nepotrápim - ale keďže všetky tieto štyri knihy som čítala v angličtine, jeden z nasledujúcich článkov Knižných radostí bude na anglickú slovnú zásobu priam zameraný. :)

P.S.: Viete čo sa blíži? Len pre zaujímavosť, skúste hádať. Prezradím len toľko, že sa to z časti dá vyrozumieť z archívu tohto blogu. ;) 

6 komentárov :

  1. Ani sa neodvažujem hádať :D
    Teším sa na anglické slovíčka :)
    Nemám rada Darcyho. Po prečítaní mnohých kníh s úžasnými hlavnými postavami ostáva niekde pozadu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pán Darcy je nafúknutá knižná legenda ;)
      Ale aspoň preto, že je tak známy, zopár ľudí aspoň raz za rok po knihe siahne ;) a v tomto románe to bolo skôr proti-darcyovské :D

      Odstrániť
  2. Narodky blogu alebo tak, že by sa blížili? :D Ale to sa mi vôbec nezdá, nemôžeš mať tento blog už rok, či? :D Ale v archívoch máš dva apríle, čo je prosto podozrivé! :D

    Dada / trojveršie.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno, blog mal narodeniny :D
      je to neuveriteľné - ale to preto, lebo som na blogu dlho nebola aktívna :)

      Odstrániť
  3. ten austenlandy vyzera ako ta sorta knih, ze "chcem zazit to, co hlavna hrdinka", vsak?? takze zboznujem :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to presne ten typ knihy. :) Až na to, že realita otvorí hlavnej hrdinke oči ;).

      Odstrániť

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.