piatok 12. apríla 2013

Potter, Beatrix: The Great Big Treasury of Beatrix Potter

Mnohí z vás už istotne počuli o Beatrix Potterovej (nie, nejde o postavu Bellatrix s vypustenými "ll" a Potterovým priezviskom, táto kombinácia je jednoducho nemysliteľná) - ide o anglickú spisovateľku, ktorá sa venovala detským rozprávkam. Možno ste videli film Miss Potter, rozprávajúci príbeh o mladej spisovateľke, ktorá chce stoj čo stoj vydávať rozprávky s vlastnými farebnými ilustráciami, aj keď to vôbec nie je jednoduché, keďže jej ich nechce vydať žiadne vydavateľstvo a pre ktorú sú postavy z jej rozprávok (hlavne zajac Peter) viditeľné a hmatateľné. Áno, práve tento film je o našej ctenej rozprávkarke Beatrix Potter.

Great Big Treasury of Beatrix Potter je naozajstnou klenotnicou jej rozprávok, nájdete tu jej najznámejšie rozprávky ako The tale of Peter Rabbit, The tailor of Gloucester, The tale of Squirrel Nutkin, The tale of Benjamin Bunny, The tale two bad mice, The tale of Mrs. Tiggy-Winkle, The pie and the patty-pan, The tale of Mr. Jeremy Fisher, The story of a fierce bad rabbit, The story of Miss Moppet, The tale of Tom Kitten, The tale of Jemima Puddle-Duck, The roly-poly puding, The tale of the Flopsy bunnies, The tale of Mrs. Tittlemouse, The tale of Timmy Tiptoes, The tale of Mr. Tod, The tale of Pigling Bland, Ginger and Pickles.

Ak vás počet rozprávok zaskočil, určite vás zaskočí aj počet strán knihy - je ich len 256, lebo ide naozaj o krátke rozprávky.

Kebyže vám mám ku každej rozprávke povedať o čom bola, ukrátila by som vás o tieto nevšedné príbehy, ktoré nie sú textovo rozsiahle. Všetky hlavné postavy sú zvieratá a myslím si, že zajaca Petra a lišiaka pána Toda už nevedomky poznáte z ilustrácií, ktoré nakreslila sama autorka a na internete sú vcelku obľúbené.

Priznám sa, že o Beatrix Potterovej som nevedela nič, dokým som náhodou nevidela film (ktorý ma zaujal práve vďaka menu hlavnej hrdinky) a ktorým som bola nadšená. Chcela som si od nej niečo prečítať (a hlavne pozrieť ilustrácie, ktoré sú naozaj nádherné), ale nevedela som od nej v slovenskom preklade nič nájsť. Až neskôr, keď som objavila stránku gutenberg.org (ktorá je čitateľským takmer rajom) som si na autorku spomenula a knihu stiahla.

Do čítania som išla s veľkým nadšením, ale musím napísať, že ma kniha trošku sklamala... Neviem, či ma príliš uchvátil príbeh autorky a očakávala som od jej rozprávok veľa (v Británii sú jej knihy stále veľmi obľúbené), alebo či to bol hlavne autorkin príbeh, ktorý ma tak zaujal, ale po prečítaní musím podotknúť, že hoci sú rozprávky zaujímavé (najmä tie, v ktorých sa objavujú zajace Peter a Benjamin a lišiak Tod a tej, v ktorej ma riadne vystrašilo isté takmer uvarenie zajačej rodinky), ale na Andersenove rozprávky u mňa nemajú. Autorkine ilustrácie však knihe dodávajú osobitý rozprávkový ráz, lebo sú naozaj prekrásne a čarovné.

Kniha je to naozaj pekná, ale netreba k nej pristupovať s takým nadšením ako som k nej pristupovala ja - a to hlavne po pozretí filmu.

9 komentárov :

  1. Možno mi nadšenie ukrátilo poznanie obsahu niektorých rozprávok, kedysi som zhliadla ich animovanú verziu...
    http://www.youtube.com/watch?v=zYPkH8gPDps
    :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som tuším kedysi videla nejaké jej animované rozprávky... Predsa len, pamätám si (prekvapivo) na zajaca Petra.
      Je to milé alebo smutné, keď človek pozná literárne postavy, ale nie ich tvorcu?

      Odstrániť
    2. Ja si pamätám viaceré postavičky :)
      Podľa mňa je to milé... stále si hovorím, že musím vymyslieť postavu, ktorú si niekto navždy zapamätá a tak za sebou nechať odkaz. Ale samozrejme, kto by sa trápil o to obľúbiť si postavy, ktoré vystupujú v príbehoch, čo nemajú ani dĺžku strany, často nemajú mená a ich povaha... takže musím ďalej premýšľať nad charakterom nezabudnuteľnej postavy, ale nedarí sa mi :D

      Odstrániť
    3. Času máš ešte dosť ;) len netreba byť lenivá - treba písať a vžívať sa do danej písanej postavy. Pridať skutočnú udalosť v jej živote, ktorou si si sama prešla - lebo reálnosť konania postavy, opísanie niečoho známeho - to robí postavy nezabudniteľnými :)

      Odstrániť
    4. Podľa mňa napísať udalosť reálne, pričom si to nikdy nezažila, by mohlo byť ešte nezabudnuteľnejšie :) Neboj sa, ja na niečo prídem, potom ťa poprosím o kritiku :D

      Odstrániť
    5. Dobre :) Kľudne mi dielka posielaj na @, na gramatiku som ľavá, ale čo sa týka deju, postáv, štylizácie... No, azda to dokážem objektívne zhodnotiť :D

      Odstrániť
    6. Občas ti dačo pošlem do správ na GR a milo ťa prekvapím ;)

      Odstrániť
    7. Beriem ťa za slovo - dúfam, že sľub dodržíš ;)

      Odstrániť
    8. Be merciful :D Veď aj teraz ti občas niečo pošlem a toto nebol sľub :D

      Odstrániť

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.