nedeľa 16. novembra 2014

Journal #1

Nová rubrika je pokračovaním Knižných radostí, ktoré obsahovali viacero prvkov a ich kombinácií naraz - knihy, ktoré som začala čítať / dočítala / ma zaujali, zaujímavý citát, pripomenutie nových recenzií, ktoré od posledných KR na blogu pribudli, nové alebo zaujímavé slovíčka, ktoré som objavila pri čítaní v angličtine, malé ciele (typu "tento týždeň to už musím dočítať, inak budem platiť pokutu v knižnici"). A dozvedeli ste sa v nich, že som aj maturovala a prekvapivo po maturitách táto rubrika zomrela. -_-"

Nechcem, aby to pôsobilo ako meme - ide skôr o čitateľský zápisník. Vždy to ma iný obsah - niekedy na ozaj dobrý citát nenatrafím, niekedy sa stane, že len čítam a robím si výpisky a nepozerám po knihách, ktoré by ma mohli zaujať. A preto aj názov journal - nechcem vymýšľať "špeci názov" s podtitulom "od *adresa blogu*. Nie. Jednoduchosť. Punkte.

A po dlhom úvode (keďže úvodník sa mi nechcel písať samostatne), konečne späť ku prvému žurnálovému článku. 
__________

Zaujalo

Bookdepository* sa pripravilo na Vianoce po svojom - s Gift Guides. Knihy, ktoré sú aktuálne populárne alebo populárne ešte dlho budú a už dlho sú rozdelilo do kategórií. 
Ak chcem niekomu kúpiť knihu (alebo ako škrečok poobezerať sa po knihe pre seba), rada si prezriem podobné odporúčania. Navyše, ak to nemá byť kniha pre mňa, alebo ani pre osobu, ktorej čitateľský vkus aspoň približne poznám, niečo takéto príde vhod - lebo knihy majú radi všetci, len niektorí majú radšej tie s obrázkami alebo praktickým obsahom.

*bookdepository.com je v mojich očiach najväčším knižným kníhkupectvom - ide o stránku, na ktorej vládnu knihy v anglickom jazyku, ale nájdete na nej aj preložené diela (škoda len, že neviem po rusky alebo francúzsky či španielsky a vlastne aj taliančina a kórejčina sa mi páčia). Hoci kniha vám príde v priebehu 8-14 dní, poštovné je zadarmo, knihy sú spoľahlivo zabalené (každá samostatne v špeci kartónovom púzdre), ich ceny sú... neskutočne priaznivé.
__

Grady Henrix - Horrorstör 
No nezaujal aj Vás hneď na prvý pohľad tento titul?
IKEA + horror + skvelý titul pre knihu + aktuálny semifinalista v sekcii hororu v Goodreads Choice Awards - Best Books of 2014.
Malo by ísť o klasický horor typu "strašidelný dom s vystrašenými ľudmi" - v tomto prípade strašidelná IKEA s vystrašenými pracovníkmi.
Priznajte sa - kto z Vás nenakupuje v IKEI? :P
Viac nájdete v oficiálnej anotácii >tu
V slovenskom preklade knihu vydá vydavateľstvo Plus 24.novembra. 
__________

Úryvok

"This is the mythosphere. It's made up of all the stories, theories and beliefs, legends, myths and hopes, that are generated here on Earth. As you can see, it's constantly growing and moving as people invent new tales to tell or find new things to believe. The older strands move out to become these spirals, where things tend to become quite crude and dangerous. They've hardened off, you see."
"Are they real, the same as atoms and planets?" Hayley asked.
"Quite as real - even realer in some ways," Grandad replied.
> Diana Wynne Jones - The Game
__________

Slovíčka*

pensive - zadumaný, zasnený
eloquence - výrečnosť
illicit - nezákonný
chaperon - gardedáma, sprievodca
protrude - vyčneivať, trčať
gestalt - figúra
> Stephen King - Carrie

*rozmýšľala som, že by som skôr ako preklad prepísala z anglického slovníku význam s príkladom - predsa len, dá sa to preložiť do slovenčiny, ale... nemusí sa slovo používať v takom význame. Čo vy na to?
__________

Tak, dúfam, že Vás nová rubrika oslovila. Knihomoľom a perohryzom zdar!

10 komentárov :

  1. coze? :D Horrostor? to musi byt uzasna parodia a povedzme si uprimne - skvela reklama pre Ikeu xD ...fakt dobry obal! XD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skôr skvelá reklama pre autora, lebo sa priživuje na IKEAi, ktorú pozná temer každý :D Kto vie, či im musel písať, aby mohli knihu vydať (aj s tou IKEA obálkou)?

      Odstrániť
    2. juchu! drahy mi uz urobil predobjednavku...dostanem ju na Vianoce xP

      Odstrániť
    3. Juj! Požičaj mi ju potom :DD (neočakávam, že by sa objavila v knižniciach).

      Odstrániť
  2. Tohle je super nápad! Hlavně ta slovíčka, na které mám tak trochu úchylku - toto pololetí máme v angličtině za úkol zapisovat si slova, které nás nějak zaujmou a já jich mám už skoro 70 :D S těmi anglickými definicemi to je podle mě dobrý nápad; taky si poslední dobou radši najdu význam v anglickém slovníku než v tom českém.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kto vie, možno aj v tejto rubrike nájdeš nejaké, ktoré ťa oslovia. :)
      A čo takto spustiť podobný projekt na vlastnom blogu? :P

      Odstrániť
  3. Olalaa, toto ide byť moja najobľúbenejšia rubrika! :) Super mix. Horrorstor je na mojej čakačke, čakám, kedy trocha poľaví. Má skvelé grafické spracovanie a myslím, že je to super tip na darček.
    Slovíčka - perfektný nápad, ja by som šla do výkladového + slovenský preklad.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)
      Ó, áno, len viem, že by som to nečítala viac ako 1x - takže ja budem dúfať v knižnicu...
      Som prekvapená, že tie slovíčka majú úspech - teraz, a kedysi aj v Knižných radostiach. :D

      Odstrániť
    2. Ja mám v knižnicu dosť veľkú dôveru, ale nejak nečakám, že tam uvidím Horrorstor. Ale nádej umiera posledná :D Ale máš pravdu, je to kniha na jedno prečítanie...

      Odstrániť
    3. Moja nádej = možno im to tam niekto po sviatkoch venuje...
      A práve dnes som po prvý krát videla tvoj youtube účet - to do akej čarovnej knižnice chodíš, že má toľko zaujímavých (čítaj nových) titulov? :D

      Odstrániť

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.