sobota 22. novembra 2014

Stiefvater, Maggie - The Raven Boys

Blue Sargent má nevšednú rodinu a známych – nielenže tento okruh blízkych tvoria samé ženy, ale všetky dokážu naozaj predpovedať budúcnosť. A  Blue sa medzi nimi cíti ako outsider. Sama totiž, na počudovanie všetkých, budúcnosť predpovedať nevie. Dokáže však svojou prítomnosťou zosilňovať ich schopnosti.

A tak ako každý rok, večer na sviatok sv. Mareka, keď sa objavujú prízraky ľudí, ktorí tento rok zomrú, sprevádza jednu z veštkýň, aby zosilnila a pomohla zozbierať mená budúcich zosnulých. Sama nemá schopnosť ich vidieť, preto ju zarazí prízrak chlapca v jej veku  - a tu sa naskytujú dve možnosti.  Buď ho do roka sama zabije alebo ide o jej pravú lásku (ktorá aj tak zomrie). Jediné, čo jej chlapec povie, je jeho meno – Gansey.


Prekvapí ju, keď neskôr zistí, že chlapec v skutočnosti patrí k študentom snobskej elitnej školy v ich meste, ku „havraním chlapcom“ (odvodené od znaku školy tuším).  A ešte viac, keď sa objaví u nich doma, aby si dal vyveštiť budúcnosť.

Gansey totiž na paranormálno verí, vie, že existuje. Veď spolu s troma kamarátmi hľadajú Ley Line – starú líniu nadprirodzenej sily/energie, ktorá sa do Nového sveta (Ameriky) tiahne až z Európy. Na jej konci by sa mal nachádzať pradávny a doteraz spiaci kráľ Glendower, ktorého hľadaním je Gansey priam posadnutý. A keďže Gansey III. má finančné prostriedky na pátranie a Blue tuší, cez ktoré miesta by neviditeľná línia mohla prechádzať, pridáva sa k nim. Taktiež chce zistiť, čo ju viaže ku Ganseymu, keď mohla vidieť jeho prízrak.

Netreba zabudnúť, že nie sú jediní, ktorí hľadajú líniu –nie všetkých zaujíma spiaci kráľ na jej konci, ale ohromná moc, ktorú línia môže poskytnúť
_____

"But the problem with being weird was that everyone else was normal."
_____

Možno vám je meno autorky povedané - áno, v roku 2010 u nás začala vychádzať jej trilógia Vlci z Mercy Falls (ktorá, ako pozerám, je už vypredaná). Priznám sa, že som z nej čítala len prvý diel - Triašku - a hoci mi dej prišiel nedokonalý, atmosféra, ktorú autorka vytvorila bola nevšedná. V tom dobrom zmysle.

A u The Raven Boys sa jej podarilo omnoho viac. Paranormálny dej je originálny a skvele sa číta. Kapitoly nie sú príliš dlhé, postavy v nich sa striedajú - čo zväčša nemám rada, ale v tomto prípade mi to nevadilo - a držia svieže tempo, vďaka ktorému sa kniha číta rýchlo. A veľké plus je aj angličtina, ktorá je jednoduchá a budete jej rozumieť aj keď v nej nezvyknete často čítať.

Postavy sú vyvážené a reálne vykreslené - t.j. nik nie je dokonalý a neobjavujú sa ani postavy typu "mega hrdina" či "mary sue". Uveriteľné.

Nečakajte tu milostné zápletky medzi teenagermi, ktoré tvoria hlavný dej príbehu v young adult fantasy. Čakajte paranormálno, hľadanie, záhadu. A niečo, čo sa neopakuje a nesie známky originality.

Nečakajte akciu - vyzerá to, že prvý diel má v tomto prípade úlohu úvodného.
A nezúfajte, ak si netrúfate na anglickú verziu - je to preložené aj do češtiny. ;)

Knihu som mala v čítačke od januára 2013 a teraz trochu ľutujem, že som ju nezačala čítať hneď.

The Raven Boys
Meggie Stievfater
Scholastic Press 2012
416 p.

10 komentárov :

  1. Ja som čítala sériu o vlkoch a veľmi sa mi páčili, takže sa teším že autorka píše novú sériu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V angličtine vyšli v tejto sérii už tri knihy, štvrtá sa plánuje na 2015 - nanešťastie, v češtine vyjde druhý diel až v marci 2015, a už len kvôli tým mesiacom čakania odporúčam originál :)

      Odstrániť
  2. Ja to zatiaľ dávam ako audioknihu, je to skvele nahovorené starším mužom s dobrou anglickou výslovnosťou, Dáva tomu takú tajúplnu atmosferu. Na YA je to zatiaľ podozrivo pomalé a podozrivo dobré, takže ďakujem za tip! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S audio knihami zatiaľ skúsenosti nemám (rozprávky na kazetách v detstve sa jednoducho nepočítajú), ale bolo by to fajn na zlepšenie si "anglického ucha", keď čítať v angličtine už viem. :D

      Áno, ono dej postupuje pomaly, ale nenudí - ozaj sa dobre čítali tie krátke kapitolky. Ale je mi to sympatické, že poctivo zbierajú materiál. Nik im vlastne nevraví ako a kde majú hľadať - narozdiel od iných ya fantasy.

      Odstrániť
    2. Audio v angline mám naozaj veľmi rada, hlavne YA, ktoré aj tak čítam viac-menej nepozorne, rsp. nie je to to čítanie, pri ktorom sa zavriem do izby a vyžadujem ticho a nulovú mieru rušenia. V slovenčine / čestine mi idú adio neskutočne hore krkom :)

      Odstrániť
    3. Tomu verím, väčšinou to nahrávajú známy ľudia z dabingu, čo je škoda. Najmä, ak počúvaš dielo a stále ti myšlienky zalietavajú k hercovi/herečke, ktorú nemáš rada. :D

      Odstrániť
  3. Úplne úžasná kniha. Jednotku som si kúpila v češtine a ďalšie dve som čítala po anglicky a podľa mňa je to to najlepšie, čo som za tento rok čítala :D Už sa neviem dočkať štvrtej časti.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak u mňa to nie je najlepšia kniha, ktorú som tento rok čítala, ale v pomyslenej top tri v young adult fantasy sa určite nachádza. :)

      Odstrániť
    2. no ja čítam väčšinou young adult a fantasy a mám rada, keď hrdinovia riešia nejaké záhady :D aj to s ley-lines bol super nápad :D

      Odstrániť
    3. V top tri, pretože som oneskorene (až tento rok!) čítala Nástroje smrti a Divergenciu (hoci sa mi u oboch páčil hlavne prvý diel a mala som pocit, že čím sú obe série dlhšie, tým priamoúmerne dejovo upadajú).

      Tak mi dáku podobnú odporuč, väčšinou čítam klasické fantasy knihy. :)

      Odstrániť

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.