sobota 27. decembra 2014

Knihy, ktoré sa mi spájajú s Vianočným obdobím

Štedrý večer prešiel, prvý a druhý sviatok vianočný taktiež a lenivá atmosféra je tento víkend snáď v najväčšom prúde. 

/Ak teda vaša domácnosť funguje podobne ako tá naša – 5 dní pred štedrým dňom zúrivo upratujeme, začíname byť besní zo všade poletujúceho prachu a somarín, ktoré sa počas roka v domácnosti nahromadili; na koláče je vyhlásené embargo a do 28. platí „Nežerte to, to je na Vianoce!“(koláčiky) a po 28. zase „Nikto to neje, jedzte to!“; a v deň odchodu k babke a dedkovi do wifi-no-landu je v byte aj tak stále neporiadok; v telke nedávajú nič nové a kňaz na sviatočnej omši využíva plnosť kostola a utápa vás predlhou kázňou... No, tak viete o čom tu píšem.
Hoci som tento rok ukončila svoje –násť ročné obdobie, tieto dni majú stále rovnaké čaro. Ak totiž máte v svojej izbe upratané a v byte je ako taký poriadok, máte vyhraté – každý vám dá pokoj a vy sa namiesto vyvaľovania pri telke zašijete do svojho kresla s knihou (alebo čítačkou).

Keď sa povie „knihy“ a „Vianoce“, vybavia sa mi určité tituly, ktoré som počas týchto dní velebených všetkými peciválmi (ako som ja) buď čítala, alebo sa ich dej alebo celková milosť a nenásilnosť hodia do tohto obdobia (zadriemete 24.12. pri rozprávke a zobudíte sa na krik z telky, kde zabíjajú čarodejnice, vyháňajú z nich diabla a ktoré grcajú zelené niečo - stále nerozumiem, kto vytvára tie vianočné programy).
Ide o detské knihy, keďže práve je ten čas, keď sa čítajú azda najlepšie v tomto období.

_



O 12tich mesiačikoch
– rozprávka z pod pera Boženy Němcovej. 

Keďže ide o sirotu žijúcu s macochou a nepríjemnou nevlastnou sestrou, príbeh sa mi trochu spája s Popoluškou. Maruška musí splniť tri nezmyselné úlohy na dané ročné obdobie a práve dvanásť deduškov-mesiacov jej v tom pomôže.
Tú kazetu s nahranou rozprávkou som takmer zničila/úplne opotrebovala. 
_

Snehová kráľovná
Hans Christian Andersen a bratia Grimmovci – to sa snáď vybaví každému, keďže autori sú poprední predstavitelia tohto žánru.
Príbeh malej Gerdy, ktorá chce zachrániť svojho kamaráta Kaia z pod vplyvu roztriešteného čarodejného zrkadla. Jedna črepina sa totiž Kaiovi dostala do oka a teraz vidí svet pokrivene, temne. Odlúči sa od Gerdy a odíde na sever k Snehovej kráľovne. Gerda sa ho, ako inak, pokúsi vymaniť z čarov.
Ten film od Hallmarku sa mi ako malej veľmi páčil, teraz by mi asi prišiel po vizuálnej stránke trochu divne.
_

Dievčatko so zápalkami
Vianočná dojímavá krátka klasika. Taktiež od Andersena. 
_

Pippi Dlhá Pančucha
Dievča, ktoré vlastní koňa, má silu za nieľko chlapov, skvelé meno, ryšavé vlasy a pehy a medovníky veľké ako dlaň vykrajuje na podlahe svojho domu nesúceho meno Vila Vilôčka – treba ešte niečo dodať? 
Astrid Lindgren má zvláštnu predstavivosť a jej detské knihy sú u mňa azda navždy jedny z tých naj (bez Madity neboli Vianoce, bez Lotty nebolo leto a Pippi bola neustále - len vďaka Lindgrenovej budete chcieť ako decko vešať lievance na stromy)
_

Harry Potter a Kameň mudrcov
Patrím ku generácii, ktorá mala to šťastie a vyrastala na prekladaných dielach z Rowlingovej čarovného sveta HP. Prvú knihu som dostala k meninám v decembri a hlavne preto sa mi spája s vianočným obdobím, keďže som ju ako správny detský knihomoľ musela začať čítať rovno na oslave (dobrá hostiteľka zo mňa asi nebude).
Pre tých, ktorí nevedia (aj takých poznám!): Harry je sirota žijúca so svojimi extra nepríjemnými príbuznými, ktorí sú naňho doslova alergickí. Keď mu v deň 11tich narodenín príde list z Rokfortu, školy pre mladých čarodejníkov, jeho život sa doslova švihnutím čarovného prútika obráti o 180 stupňov.
/ všimli ste si, ako Rowlingová vždy špeciálne vykreslila (vypísala/vytvorila/očarila) Vianoce v tejto čarodejníckej ságe?
_

Anna zo Zeleného domu
Ryšavá sirota, ktorá pokazí všetko na čo siahne nie je tak úplne snom potenciálnych adoptívnych rodičov. Anna je neustále zasnená, rojko a niekedy ako správna „ryšavka“ až príliš výbušná. A hoci to nie je vianočná kniha (ale aj Vianoce v nej sú), nepoznám dievča, ktoré by na Annu zo Zeleného domu, Gilberta, Marillu a Mateja nespomínalo zo svojich detských čias s láskou. Je to extra milé.
_

Tajná záhrada + Malá princezná
Dve detské príbehy spod pera autorky F. H. Burnettovej, ktoré sú správnou voľbou pre každé dieťa a malého školáka zároveň a počas vianočného kľudu sa čítajú skoro samé.
Tajná záhrada je (zase!) o sirote, ktorá prichádza na vidiek žiť so svojím nevrlým strýkom a ochrnutým bratrancom. Mary je ale (prekvapivo – nemyslím to ironicky) doslova nepríjemná a neskutočne rozmaznaná. Počas príbehu sa zmení, mení svoje okolie a netreba zabudnúť ani na tajnú záhradu – ale viac už nájdete v knihe.
Malá princezná (ó, ďalšia sirota), vlastným menom Sára, patrila pôvodne k najprivilegovanejším žiačkam na elitnej škole pre mladé slečny. Avšak keď jej otec nečakane zomrel a zbankrotoval, jej postavenie sa mení – a stáva sa v tomto zariadení menej než slúžkou. Všetko sa však ako v správnom detskom príbehu na dobré obráti a nebude chýbať trochu exotiky.
_

Lev, šatník a čarodejnica
Prvý diel zo siedmych odohrávajúci sa v zasneženej čarovnej krajine Narnia, v ktorej už dlho pretrváva krutovláda zlej Bielej čarodejnice. Z letného vojnového anglického vidieku rovno cez skriňu, za kopou zimných kabátov sa ocitnete v zasneženej krajine. Kandeláber, faun Tumnus s vianočným šálikom a štyri neposedné deti. Jednoducho novšia rozprávková klasika.
Knihu som nazvala prvým dielom, lebo pôvodne aj prvým dielom je (tak sa ku mne ešte pred tým Narnia boomom v starom českom preklade dostala). C. S. Lewis knihu odohrávajúcu sa pred týmto dielom dopísal dodatočne a momentálne knihy radia podľa chronológii v deji.
_

Zlatý kompas
Čítala som to pradávno, ešte keď to malo nelichotivé obálky a dokonca počas leta – dej odohrávajúci sa aj v snehom a ľadom „zatopenej“ krajine sa však počas Vianoc hodí veľmi-preveľmi.
Neposedná Lara, jej démon meniaci zvieracie podoby, kompas so znakmi, ktorý tým čo ho vedia čítať (učenci sa s ním dlho učia narábať, Lara ako dieťa však vykazuje priam neprirodzený talent a kompasu rozumie bez problémov) zodpovie všetko čo chcú vedieť. A keď zmizne Larin najlepší kamarát, len kompas jej ho predsa môže pomôcť nájsť.
_

Malé ženy
Som nahnevaná na film – prvý diel, ktorý sa môže brať ako samostatný sa mi veľmi páčil. Vo filme sa však nachádza aj pokračovanie a preto po mojom nádšení „Jéj, veď to som minulý týždeň čítala a dnes budú dávať film!“ prišla nechutná spoiler facka. Prečo-neupozornia-hneď-na-začiatku-čitateľov-ak-ide-o-film-s-knižnou-predlohou-ach-tie-marhy-!
Meg, Jo, Betsy a Amy. Štyri sestry žijúce so svojou matkou, čakajúce na otca, ktorý je od nich kvôli bojom odlúčený. Ich finančná situácia nie je najlepšia, začína byť priam kritická, ale pre tieto malé mladé ženy je podstatnejšia rodina a vďaka súdržnosti prekonávajú všetko, čo mi osud privádza do cesty.
Ten filmový spoiler bol ne-chut-ný. Až doteraz ma vytáča. 
Je to milé, obsahuje to pekné rodinné hodnoty a atmosférou mi to pripomína Annu zo Zeleného domu.
_

Netočka Nezvanovová
Jediný detský román od Dostojevského, ktorý nie je tak úplne dokončený. Na rozdiel od diel spomenutých vyššie nejde o rozprávku ani o veľmi milý príbeh.
Je to však netradičné, rusky realistické, dobre preložené, charaktery sú nedokonalé a obsahuje to petrohradskú zimu. Ak máte radi Dostojevského, siahnite po tomto jeho poslednom výtvore pred jeho uväznením. Ak ste od neho nič nečítali, taktiež po tom siahnite. Ak vás omrzeli dokonalé charaktery, zabeštelujte si novelu v knižnici. Jednoducho, je to iné.
Anna stratí domov. V zimnom období. 
_

Vianočná koleda
Originálny krátky príbeh o starom lakomcovi, ktorý neznáša Vianoce. Duchovia Vianoc, ale dokážu svoje a Dickens napísal nezvyčajný vianočný príbeh, ktorý z môjho pohľadu postráda všetky tie vianočné klišé, ktoré nemáte radi. Klasiku sa oplatí čítať – nie preto, aby ste pôsobili cool, ale preto, lebo je originálna.

Usudzujem, že vianočné príbehy sú často o sirotách. Alebo skôr ide celkovo o knihy s mladšími hlavnými hrdinami.
Nuže sa mi v komentároch pochváľte, aké knižné diela sa vám spájajú s Vianocami - rada sa nechám inšpirovať ešte tento rok.

MON DIEU! asi milión slov – ak ste sa dočítali až sem, tak vám tlieskam a posielam zmyslené medové labky priamo z Rokvillu. 

Leňošte, dokým sa dá!

4 komentáre :

  1. :)) No ty tak krásne fičíš na vianočnej vlne! Normálne sa hanbím, že som zabudla na krásne rozprávky môjho detstva - Snehová kráľovná a 12ti mesiačikovia. Tieto príbehy som ako dieťa počúvala z LP platne snáď 100x !

    A predvianočnú atmosféru si opísala dokonale. No keďže za našim rodinným stolom tentokrát zasadli len dospelí, tak to bolo také nejaké viac pohodové, bez stresu, bez honby za čo najväčším počtom darčekov. Bolo to skvelé a ja som si to naozaj užila. A koláčmi som mala konečne povolené sa napchávať už pár dní pred Vianocami, takže all good! :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úprimne, tri dni som rozmýšľala nad týmto článkom a spisovala na papier, ktoré príbehy sa mi najviac spájajú s Vianocami :D Na 'Karlík a továreň na čokoládu' som aj tak zabudla. :/

      U nás sa za darčekmi veľmi nenaháňa, skôr sú nervy z toho upratovania.
      Ach koláče, myslím, že je čas začať cvičiť :D

      Vytiahni tie LP platne! :D

      Odstrániť
  2. Pre mňa je najvianočnejší asi Harry Potter - vždy som ho totižto dostávala na Vianoce a čítala si ho vo veľkom štýle pod vianočným stromčekom. Och, to boli časy! :)

    Tohto roku som inak žiadnu knihu pod stromček nedostala! Som smutná! :(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej hej, Vianoce a HP idú dokopy :) Je to jednoducho skvelo napísaná séria a budem ju obhajovať asi do konca svojho života ;D

      Uf, kupovať knihy pre knihomoľa je dosť ťažké. Pamätám si ako som raz dostala knihu, ktorú som už čítala ;D
      Mali ti teda kúpiť čítačku ^_^

      Odstrániť

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.