streda 21. januára 2015

Brighton, Lori: The Mind Readers

Keď príbeh je presne o tom, čo je napísané v názve

"But if there was one thing I'd learned early on in life it was that normalcy, as we thought of it, didn't exist. It was amazing and frightening what humans were capable of."
Predstavte si, že máte nadanie, vďaka ktorému dokáže meniť budúcnosť. Ovplyvniť svoje okolie. Zachrániť ľudské životy. 

Cameron tento dar má – vie čítať myšlienky, takisto ako jej stará mama. Na prvý pohľad nadanie, na druhý prekliatie. Vedieť, čo si všetci vo vašom okolí myslia nie je prechádzka ružovou záhradou. Ľudia často krát klamú do očí, navonok sa pretvarujú a jedine ich myšlienky sú pravdivé a kruté. 

Povedať či nepovedať čašníčke, že muž sediaci blízko vás chce prepadnúť kaviareň? Cameron vie, že dokáže ovplyvniť chod udalostí, avšak za vysokú cenu. Znova by sa dostala do kolotoča plného vysvetľovaní, kvôli ktorému sa musia tak často sťahovať. Ľudia majú tendenciu pýtať sa nepríjemné otázky, nie ďakovať. Svoje tajomstvo im nemôže prezradiť a preto pôsobí skôr ako spolupáchateľ než záchranca.

I kill her...
Počuje výraznú myšlienku v dave obklopujúcom mŕtvolu neďaleko študentmi obľúbeného podniku. Mŕtvolu dievčaťa, ktoré Cameron poznala.

Udalosti sa dajú do pohybu a Cameron sa naskytne príležitosť dozvedieť sa niečo viac o svojom nadaní a schopnostiach. Odpovede, ktoré jej stará mama nechce dať, jej zrazu môže dať niekto iný. Môže ale dôverovať ľuďom, ktorý dokážu nielen čítať, ale aj manipulovať s myšlienkami iných?
 "He might be some sort of secret agent, but unless he was Harry Freaking Potter, there was no way he could get us out of this situation."
____

V poslednej dobe sa hrabem v knižných ponukách amazonu určených pre kindle viac, než je zdravé. Keď som natrafila na prvý diel The Mind Readers, ktorý bol zdarma a dejovo vyzeral vcelku fajn, dokonca ani na goodreads nemá úplne najhoršie hodnotenie, nemusela som rozmýšľať a knihu si poslala do svojej „knedle“ (kindle).

Prvé stránky boli trochu rozpačité, nie som veľký fanúšik kníh, ktorých dej sa odohráva na strednej škole. Prečo? Lebo v takýchto prípadoch sa tam aj tak všetci správajú ako dospelí a stredná je len akási dejová kulisa. Ktorá mne už začína liezť na nervy.
Začítala som sa.

Predstavte si Twilight (čítanie myšlienok) so svetom Harryho Pottera (vymazávanie spomienok) a dáku paranormálnu young adult knihu (pubertálna hrdinka s Mary-Sue sklonmi). Tieto tri námety sa stretli a autorka napísala knihu. Ehm, knižnú sériu. Lebo stand-alone teraz zjavne nefrčia. 

Nemôžem tvrdiť, že kniha sa nečítala dobre – mala som je prečítanú na dva krát. Automaticky si ju však zaradíte do tej slávnej knižnej kolonky „oddychové čítanie“. Prečo?

Sledujete myšlienkové pochody Cameron (doteraz som si myslela, že ide o mužské meno). Viete to čo ona – čiže nič. 
Veľké plus príbehu je fakt, že sa obišlo mega klišé všetkých fantasy kníh – keď sa zmení život hlavného hrdinu od základov a následne mu jeho príbuzný / kamarát, ktorý nie je tak celkom človek / zázračný artefakt / tajne vypočutý rozhovor dá odpovede na všetky otázky spojené s jeho zmenou. Nie, Cameron nedostáva odpovede, musí k nim dospieť sama. Čo je vo svete ľudí, ktorí dokážu manipulovať s vašimi myšlienkami strastiplné.
Na druhej strane to však dáva veľmi voľnú ruku autorke, ktorá z toho ťaží a z jednoduchého príbehu sa v nasledujúcich dieloch bude snažiť komplikovaný „masterpiece“. Usudzujem to z anotácií. 
Aj práve myšlienkam, na ktorých je dej postavený nie je Cameron vykreslená ako dokonalý charakter. Niekedy by ste jej však chceli dať facku. Tak ako každej druhej pubertálnej knižnej hrdinke. 

Knihu by som odporučila vekovej kategórii 12-15 rokov, niekomu kto chce začať čítať v angličtine, ktorá je v tejto knihe nenáročná. 

Keby tak z celej série autorka spravila jednu knihu...  

8 komentárov :

  1. tak uplne vzdialene mi ti pripomenulo pribeh jednej hororovej zbierky... ta stredoskolacka dostala prsten, ktory sa jej nedal dat dole a pocula s nim myslienky... zistila, ze ma okolo tolko falose, ze si nakoniec prst s prstenom odťala a zomrela xD...ehm... len tak na uvod xD...
    citanie myslienok sa mi ako namet celkom paci...uz asi milion rokov mam napisane v debilnicku ze "pouzit raz v poviedke chlapca, ktory pocuje cudzie myslienky".... moooozno by sa mi to pacilo, nebyt faktu, ze uz nechcem knihy na pokracovanie,lebo som nimi presytena...takze ostavam verna len pendergastovskej serii od Prestona a Childa.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Začiatok komentáru bol tak pollyovský :'D
      Myslím, že by ťa to neohúrilo - je to skôr pre mladšieho čitateľa. Presýtenie sériami práve prežívam - normálne som hľadala jednodielny fantasy príbeh, niečo vydané v nedávnej dobe a nenašla som nič, čo by ma oslovilo. Akonáhle čítam už dokončenú sériu rad za radom, tak si na ňu zvyknem a prestáva ma baviť... A čakanie pri nedokončených sériách mi tiež lezie na nervy... Som grumpy bookworm :D

      Odstrániť
  2. Čo sa týka ponúk na amazone, doporučujem prihlásiť sa na https://www.bookbub.com/home/ Chodia mi 1x za deň email s ponukou na free knihy, alebo knihy v akcii do 2.99USD. Osobne ma potešia hlavne tie, ktoré sú na týždeň zlacnené o viac ako 10 dolárov. Tie free moc nečítam.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka za tip! Prihlásila som sa tam, vyzerá to fajn :)
      Ja som v poslednej dobe pozerám denné ponuky amazonu, lebo sa tam zvyknú vyskytnúť fajn veci. Čo sa týka free klasiky, tá je fajn (áno, na gutenbergu je jej viac, ale väčšinu času som lenivá) - a doteraz som okrem klasiky nepozerala iné "kindle free". Chcela som vedieť, či je tá kniha horšia, keď je zadarmo, otestovať si svoje predsudky (:'D) - a hoci ma nenadchla, istým spôsobom sa mi pozdáva taktika amazonu, že ťa nechajú prečítať si prvý diel a až nasledujúce sú platené. Škoda len, že to platí skôr u menej známych autorov :/

      Objavila si už dáky knižný poklad vďaka bookbub? :)

      Odstrániť
    2. Naposledy Never Never od Hooverky, za 2,50 eura. Vašinou sa 1x za týždeň objaví bestseller do ceny 2,50 :)

      Odstrániť
    3. Ten som si všimla - fajn cena, ale na druhej strane je to vcelku krátky príbeh, nie?

      Odstrániť
  3. Skvělá recenze :) Knížka mě zaujala, podle anotace vypadá vážně dobře :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! :)
      Je to skôr taký šedý priemer, ale neurazí, keďže je zadarmo a mladší ju dokonca dejovo ocenia.

      Odstrániť

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.