piatok 23. januára 2015

Ende, Michael: The Neverending story

pre ešte čerstvých -dsiatnikov miestami ozaj nekonečný príbeh
"Why didn't they run away?" he murmured. - "Because they had given up hope. That makes you being weak. The Nothing pulls at you, and none of you has the strenght to resis it for long."
Nekonečný príbeh - príbeh, ktorý je v našich končinách známy len z filmového prevedenia. Pre mnohých terajších dvadsiatnikov synonymum detstva.
____

Bastian Balthazar Bux je priemerný dvanásťročný chlapec, bojko. Cíti sa osamelo, keďže otec si ho veľmi nevšíma a v škole nemá kamarátov.

Jeho samého prekvapí, keď z kníhkupectva ukradne knihu. Knihu s koženým obalom a množstvom voľných stránok, nesúcu názov Nekonečný príbeh.
Kvôli výčitkám svedomia sa Bastian rozhodne skryť v škole. Začítava sa do príbehu, v ktorom nasleduje Atreya, chlapca v jeho veku, jeho spoločníka Falkora (draka prinášajúceho šťastie) na ich záchrannej ceste naprieč Fantasticou. Majú za úlohu zistiť, prečo ich vládkyňa The Childlike Princess umiera - a spolu s ňou celá Fantastica.

Príbeh Bastiana pohlcuje a začína si uvedomovať, že dieťa zo sveta ľudí, na ktorého čakajú a je ich poslednou nádejou, je on. Bastian, malý bojko. Ten, ktorý má zaplniť nasledujúce voľné stránky v Nekonečnom príbehu.
Pri svojej ceste po Fantastice stráca detskú neohrabanosť, nachádza seba samého. Ale môže sa takto zmenený vrátiť domov?
____

Nie som z tých, ktorí v detstve vyrastali na televíznom spracovaní Nekonečného príbehu. Nie, mňa to tesne minulo – a aj keď som v detstve videla zopár minút z filmu, tie efekty a fantasy tvory vyzerali divne, preto ma to ani nelákalo. Prečo som po knihe siahla?
Každému, kto je o trochu starší než ja sa pri slovách Nekonečný príbeh rozsvietia očká. Niečo ako keď mne poviete slová ako: Pokémon, Harry Potter, Astrid Lindgrenová a Stopárov sprievodca galaxiou. Len pre zvedavosť som si pozrela, či v pozadí tohto obľúbeného filmu nestojí kniha a... Bingo! Je tam, a prekvapivo je krajina jej narodenia Nemecko.

Nebudem teraz tvrdiť, že kniha je právom tak obľúbená len kvôli tomu, čo už dosiahla (pozrite si reviews na goodreads). Áno, je kvalitná a to čo autor dokázal v deji vymyslieť je na prosto originálne a s čistým svedomím ju môžem zaradiť do oddelenia klasiky.
Páčilo sa mi, ako svet fantázie dokázal ovplyvniť Bastiana, ako v ňom získal sebavedomie.
Ale je to detská kniha určená pre detského čitateľa. Keby som mala 10-12 rokov a prečítala si ju, určite by som ju zaradila k svojim najobľúbenejším. A hoci mi toho má čo povedať aj teraz, keď som dospelá, nedokázala som sa do nej začítať tak, akoby to spravilo dieťa.

Poznáte tie knihy, ktoré majú o ničom dej, ale sú napísané tak ľahko, že sa vám čítajú ako po masle? S Nekonečným príbehom je to u mňa presne naopak. Kniha má kvalitný obsah, zaujímavú zápletku a obsahuje hodnoty, ale čítala sa mi strašne pomaly. Ktovie, mohlo to byť aj anglickým prekladom. Miestami mi prišiel kostrbatý – neviem však natoľko dobre po nemecky, aby som sa pustila do originálu, ale keďže tieto dva jazyky sú dosť rozdielne, preklad môže zavážiť (preto napríklad nečítam ruských autorov v angličtine, keďže slovenčina je taktiež ako ruština slovanský jazyk a preklad mi príde bližší k originálu).

Zhrnutie? Nekonečný príbeh je perfektná kniha pre deti, ktoré radi čítajú. Našťastie už vyšiel aj v slovenčine (Ikar, 2013), môžu si ho teda bez problémov prečítať tie drobce slovenské. Z dospelých ho pravdepodobne ocenia hlavné tí, ktorí mali v detstve radi film. Patríte k nim?

8 komentárov :

  1. Oh, ten film som videla ako dieťa a ešte teraz si pamätám, že som čumela na obrazovku s otvorenou pusou. To bola snáď prvá poriadna fantasy, čo som v živote videla :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som to prepínala, Falklor ako mega plyšový drak bol desivý :'D
      Čiže spomínaš v dobrom? Žiaria ti práve očká?

      Odstrániť
  2. aj pre mnohych 30tnikov xP ...
    Atrey bol moja prva laska ♥... a musim urobit vsetko preto, aby sa k tej knihe neskôr dostalo moje mlada! XD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten sa má, zostavuješ mu už detskú knižnicu? :)

      Odstrániť
    2. Boze ano :D... uz ma celu jednu policu... pribehy od 0 do 12 rokov :D a podhodila som mu tam nejake duplicitne, ktore moze trhat, aby som ochranila tie ostatne... hoci uz sa mu podarilo aj odhryznut hlavu ovecke z takej detskej, co sa robia z tvrdeho vrstveneho papiera..vies.. a to nemal... ale inak uz s hrdostou sledujem, ze odo mna odkukal listovanie, aj ked ani nevie, co robi xD
      ...
      no este mu chcem zohnat more takychto detskych kultoviek... mozno aj Maleho Princa, hoci ho z duse neznasam xD

      Odstrániť
    3. Juhú, našla som práve ďalšieho človeka, ktorý veľmi nemusí Malého Princa :'D

      Určite mu zaobstaraj knihy od Lindgrenovej :3 Ale je cool, že myslíš vopred aj na také veci ako trhanie a žužlanie :D

      Odstrániť
  3. Ten název mi něco říká, ale doteď jsem neměla nejmenší ponětí, o co se vlastně jedná. O filmu jsem už vůbec neslyšela, a jelikož (aspoň podle věku) už nejsem dítě, tak se nejspíš do tohoto díla pouštět nebudu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak budeš mať niekedy chuť na rozprávku, tak toto dielo je kvalitné :) ale už ťa neuchváti, je písané naozaj v prvom rade pre deti... Som rada, že nie som jediná, ktorú táto mánia v detstve obišla. Dnes som si čítala recenzie na túto knihu a... všetky boli zaujaté hlavne z toho dôvodu, že ľudia videli v detstve film. Čiže niečo podobné ako keby som sa teraz ja rozhodla napísať recenziu na Harryho Pottera ;D

      Odstrániť

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.