piatok 4. septembra 2015

Neprečítaná

Ďaľší z článkov, ktorý nemá hlavu ani pätu...
Papier a voda sa veľmi nemusia, knihy a more je však automatická záležitosť. 
Vždy so sebou ťahám knihu, ktorá do toho okamihu čakala v poličke. Väčšinou je to akási knižná lahôdka - na poličke je dlho, zväčša klasika, preverená časom a tisícami čitateľov, a ktorú si tak podvedome šetrím. 

Odviate vetrom mám spojené s vôňou pínií a bolesťou zadku (na tri hodiny som sa začítala sediac na skalke v jednej skalnatej zátoke). Sherlock Holmes a Kniha džunglí - z oboch ešte po návrate vypadával piesok. Vždy keď vidím meno Murakami, spomeniem si na Nórske drevo, ktorého anglický preklad som si pomaly vychutnávala a ktorého paperbackové vydanie sa úplne zvlnilo.

Človek si čítanie na dovolenke pri mori vychutná. Slnko, vlhký vzduch, šum mora... Prekvapilo ma, koľko veľa ľudí som na tohtoročnej dovolenke videla čítať. Starí/mladí, klasické knihy či romantické, tenké novely, ale aj hrubé bichle. Na betónovej plošine (v Slovinsku nemajú piesočnaté pláže), v putike na rohu, kaviarni, bufete pri mori chránenom slnečníkmi čítal pomaly každý tretí. Ja som z toho bola tak divne šťastná.
Patrí to k takým pocitom, že sa cítite akoby ste prežívali film (hlavne ak ste v takom krásnom meste ako Piran), alebo čítali knihu. Princíp "oko kamery" v realite. :)

Posledný deň pri mori som vytiahla Dobrý deň smútok od Francoise Sagan - útla knižka, ktorej dej sa odohráva počas letných prázdnin. Prečítala som prvú kapitolu a bola prerušená aktuálnou senzáciou, rojom medúz, ktoré sa z ničoho nič zjavili pri brehu. Môj plán kniha-more-kniha-more stroskotal.
Bol deň neprečítaných kníh, ja som tú svoju neprečítanú neprečítala a uvedomila som si, že táto akcia sa mi trochu sprotivila. Každý deň, ktorý prečítam novú knihu je dňom neprečítaných kníh. A potom sú tu tie menej časté dni prečítaných kníh - keď si na Vianoce po x-tý raz prečítam Annu zo Zeleného domu alebo Vianočnú koledu, cez narodeniny Pýchu a predsudok a podobne. Špeciálne dni, keď sa začítam do knihy, na ktorú som sa dlho tešila. Výnimočné dni, keď sa začítam do príbehu a stratím v časopriestore.

Ako to máte na dolovenkách s knihami Vy? Spájajú sa vám niektoré tituly s dovolenkovou atmosférou ako mne? Aké sú vaše tituly na "špeciálne dni už prečítaných kníh"? Ozaj ma to zaujíma :)

P.S.: Mám slabosť na čiernobiele fotky zčerenej hladiny. :D

8 komentárov :

  1. Ja sa tiež vždy tak teším, keď vidím ľudí čítať! Je mi ľúto, že sa tak málo číta, ale na druhej strane to chápem a určite by som ich do toho nenútila. Ja si s dovolenkou spájam dve knihy (poslednýkrát kedy som bola na dovolenke bol zároveň prvý rok kedy som si tam doniesla aj knihy): The last song od Sparksa a Sestra Carrie od Theodora Dreisera a obe boli veľmi super!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ó, áno, priniesť si knihy z dovolenky - na to som v článku zabudla! :)
      Ja si stále myslím, že problém prečo ľudia nečítajú spočíva v tom, že nepoznajú knihy, ktoré by sa im páčili. Alebo stále prežívajú traumu z povinného čítania. :D

      Odstrániť
  2. mne ani tak nejde o to, aby to bolo more, ale stačí, keď si kniha odnesie niečo z hocijakého prostredia, kde som sa k nej dostala. Minulý rok sme boli s priateľom v Maroku a tam si to mala vidieť - väčšina boli španieli, portugalci a taliani ale knižiek bolo ostošesť. ja milujem čítanie vonku stačí mi kľudne aj na balkóne, hlavne že mám okolo seba šumi niečoho neidentifikovateľného :) každopádne, ako tak čítam tvoje príspevky, tým viac som naladená na čítanie staršej literatúri(y?),, :) a musím si znova prečítať Americkú tragédiu, lebo tú milujem najviac.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne čítanie vonku vadí :D Keď je príliš veľa rôzneho šumu alebo naprosté ticho... Neviem sa sústrediť (ok, neplatí to na babkinu záhradu a na opustený sad). Jedine pri mori mi to zázračne nevadí :D
      Tu boli prevažne Nemci a Taliani, takže znovu som rozmýšľala nad tým, či je to iná mentalita.
      Ó, to som rada! Lenže so mnou a klasikou je to tento rok biedne, lebo bol aj biedny rok, tak som utiekala do fantasy...

      Odstrániť
  3. Chjo, som napísala komentár a miesto "publikovať" som stlačila "odhlásiť sa". Buuuuuu!
    Super fotka, ako vždy, má taký zázračný upokojujúci účinok :) A prosím ťa, čo znamená slovo "dovolenka" ? To bude určite nejaká prasačinka, to nemám v slovníku :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Šikula :D
      Ďakujem.
      To znamená, že na nejakú už POTREBUJEŠ ísť! :D

      Odstrániť
  4. o ano, tiez sa snazim brat si na dovolenky knizky, ale nie vzdy sa mi podari citat..... obvykle to suvisi s osobou, s ktorou cestujem, ci vela rozprava, ci si s nou mam vynimocne vela povedat, ci je v aute v lietadle druzna atmosfera a nechcem sa z nej "stratit" ... xD... hladam si knihy, ktore nejako korešpondujú s danou krajinou...do Francuzska som isla s Hrobkou od Kate Moss, pretoze dej sa tiez tocil okolo Francúzov...do Toskánska som hladala knihy z prostredia Toskanska... vzdy si take hladanie velmi uzijem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa nedokážem s ľuďmi rozprávať sústavne, tak niekedy na takú hpdine-dve vypnem, ale to už si okolie zvyklo :D
      To je skvelý nápad - zrejme ho aj začnem praktizovať, páči sa mi myšlienka, že si budem čítať o nejakom mieste, kde sa práve nachádzam. :)

      Odstrániť

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.