utorok 26. februára 2013

McEwan, Ian: Na pláži


"Na pláži" je krátky román od Iana McEwana, zachytávajúci jednu noc - svadobnú noc huslistky Florence a absolventa univerzity Edwarda.

Vďaka retrospektívnym záberom do minulosti týchto dvoch ľudí pred tým a po tom ako sa spoznali postupne odhaľujeme ich charaktery, povahy, záľuby a myslenie. Čakáme na to, dokým si v prítomnosti uvedomia postavy to, čo vďaka myšlienkam v minulosti oboch postáv my už vieme.

Neúprimnosti, zatĺkanie, nevedomosť - práve na tom si Edward a Florence založili svoj vzťah - dopomohla tomu aj doba a miesto - konzervatívne Anglicko šesťdesiatych rokov. Mysliac si, že každý robí ústupky tomu druhému, nezaoberanie sa spoločnými problémami, priam chorobná vzájomná slušnosť, ktorá bráni prejaviť sa emotívne a úprimne... Nekomunikatívnosť, vďaka ktorej si každý z nich vytvorí vlastný záver, len aby nepokazil tento krehký vzťah škodia obom - ani jeden sa necíti vedľa druhého úplne uvoľnene.

A práve cez túto noc všetko pochopia a všetko sa musí vyriešiť - a je na nich, či konečne nájdu pochopenie, či dokážu spraviť reálne ústupky.


Kniha nie je nič svetoborné - od začiatku tušíte, ako to môže skončiť, ale nemusí, rozmýšľate, ako autor spracuje koniec a či vás chce prekvapiť. Kniha sa číta pomerne rýchlo, retrospektívne pohľady sa mi naozaj páčili, ale koniec - koniec bol skvelý. Možno niekomu príde jednoduchý / príliš realistický / nereálny, ale naozaj má niečo do seba.

Ak po knihe chcete siahať, lebo je to ďalšie kniha od McEwana, nerobte to. Vonkoncom to nie je Pokánie, to len aby ste neboli sklamaní... - tak ako som bola ja, keď som neskôr siahla po knihách ako Amsterdam a Betónová záhrada.

Autor by sa mohol nazvať strateným - nemá jednoznačný štýl písania, všetky jeho diela sa riadne odlišujú. Ktovie, či hľadal svoju literárnu špecifickosť alebo je to len rozprávač pretransformovaný na spisovateľa, ktovie...

Knihu vydalo vydavateľstvo SLOVART v roku 2007. 

6 komentárov :

  1. Ja sa veru neviem rozhodnúť, či sa mi to nejako extra páčilo. Vadila mi tá predvídateľnosť, ale na druhej strane ma zabavilo to vyvrcholenie (doslova :D) a určite to je lepšia kniha ako Amsterdam- ó bože. Kontrast dvoch nudných postáv nebol nikdy tak nezáživný ako tam. V porovnaní s Amsterdamom teda Na pláži jednoznačne skóruje, ale McEwanovi ešte musím dať nejakú-tú šancu..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dávaš mu šancu, aj keď ti "nevonia" jeho štýl? Ja som to s Amsterdamom vzdala, s Betónovou záhradou tiež - ale Pokánie, to nevzdám :)
      Koniec bol skvelý! :D

      Ak začneš niekedy čítať Betónovú záhradu, daj vedieť aké pocity v tebe vyvolali prvé stránky :D Tá kniha je úplne... jedinečná :D

      Odstrániť
  2. bombasticka! precitala za jednu sobotu :D ... ale tusim som uz k tomuto pisala - McEwan mi vzdy predostrie novu skalu pocitov.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nová škála pocitov, nové všedno-nevšedné postavy... Na pláži sa mi páčilo, čo nemôžem povedať o Amsterdame a Betónovej záhrade :/ Pokánie ešte dočítané nemám, ale filmové spracovanie ma vlastne doviedlo k tomuto autorovi. Vždy mám pocit, akoby každú z jeho kníh napísal niekto iný...

      Odstrániť
  3. Od McEwana jsem toho přečetla víc a musím říct, že právě tahle kniha mě dost zklamala. Ale přesně jak píšeš, sáhla jsem pro ni hned po úžasném Pokání, takže ve srovnání s tím to asi nešlo jinak.

    Jinak, jak jsi u mě na blogu psala, jestli bych ti mohla posoudit nějakou recenzi, tak jsem si vybrala tuhle, protože knihu znám.
    Tahle recenze je určitě vysoko nad průměrem, protože umíš čtivě a zajímavě zformulovat svůj vlastní názor a vidíš klady i zápory toho díla. :-) To spousta "recenzentů" nezvládá, a proto kopírují anotace, ke kterým přidají pár vět svého vlastního názoru.

    Osobně mi tam ještě chybí důkladnější zhodnocení autorova stylu a něco o "pozadí" knihy (něco o McEwanovi, nebo třeba o tom, že kniha byla nominovaná Man Booker Prize, protože tahle cena je v literárním světe opravdu "big deal" - v recenzi na film se také běžně objevuje, že byl film nominován na Oscara apod.). V komentáři u mě jsi ale psala, že o pozadí knih píšeš nerada, takže je to samozřejmě na tobě. ;-) Podle mě to ale do recenze také patří, protože pro některého čtenáře to může být jeden z dalších argumentů, proč se o knihu dále zajímat.
    Co se stylu tvého psaní týče, tak pokud mohu soudit (v češtině mám přece jen větší jistotu :-) ), zdá se mi bez problémů, příjemný. Snad si jen dej příště pozor na pomlčky. I já je mám ráda, dobře se s nimi vysvětluje, ale mělo by se jimi šetřit. Ale to je jen takový kosmetický detail, který jsem napsala, aby to hodnocení bylo úplné. ;-)

    Snad ti to pomůže při psaní dalších recenzí, psala jsem to právě s tím úmyslem! ;-)
    Měj se hezky!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som sa od neho snažila čítať ďalšie dve - ale v oboch prípadoch som knihu nedočítala, lebo mi to až príliš nesedelo...

      Ďakujem :) anotácie rada nemám, často prezradia z deja to čo nemajú. A toto sú skôr také moje výpisky z čitateľského denníku - do ktorého by bolo anotácia písať veľmi smiešne.

      Knižné ocenenia ma veru nenapadli - ďakujem za tip. Vďaka goodreads sa o nich ľahko dozviem, čiže by nebolo také ťažké ich pridať do recenzie.
      O autorovi by som sa zrejme nerozpisovala - ako som sa už zmieňovala, nemám to až tak rada a blog mám z polovice preto, aby som ľuďom ukázala zaujímavé knihy a z druhej polovice - aby som vytrvala písať si čitateľský. Je super mať odozvu a niekomu tým, že to uverejním, dopomôcť k peknej knižke alebo odradiť od braku. :)

      Veľmi pekne ďakujem! Takúto objektívnu kritiku mám veľmi rada, azda sa nepohorším. :D

      Odstrániť

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.