štvrtok 28. marca 2013

Cashore, Kristin: Výnimočná (Sedem kráľovstiev)

Aké je to byť výnimočným? Keď ľudia vidia, že každé oko máte inej farby a očakávajú, v čom spočíva váš dar alebo prekliatie – a vy vidíte, že rozmýšľajú, či im môžete ublížiť?

Katsa svoju výnimočnosť neznáša. Je niečo iné, keď máte nadanie na remeslá či umenie, ako keď máte dar zabíjať. Byť dokonalou zbraňou, ktorá vždy prežije, vždy vykĺzne... Čo viac si kráľ, ktorý rád svojich poddaných zastrašuje môže želať.  Z Katsi sa totiž stal jeho dokonalý nástroj, predĺžená ruka o ktorej kolujú chýry. 

Dianie v siedmych kráľovstvách sa začne komplikovať po únose člena jednej z kráľovských rodín – starého otca, ktorého jeden z vnukov bude nasledujúcim kráľom. Katsa, ktorá potajme pomáha, vždy keď sa dá, pomôže a starca oslobodí. Spolu so svojím bratrancom a kráľovým nemilovaním synom v jednej osobe starčeka ukryjú na hrade, rovno pod nosom necitlivého kráľa, Katsinho „zamestnávateľa“.

Nečakane na hrad prichádza princ Po, s ktorým sa Katsa už raz stretla (dokonca pri záchrane jeho starého otca) a ktorého ušetrila, hoci ho mala zabiť. Oči tohto mladíka prezradzujú, že ide o ďalšieho výnimočného. Katsu prekvapí zistenie, že princ Po je pre ňu rovnocenným súperom, má totiž dar bojovať a je to zatiaľ prvý človek, ktorý dokázal prežiť Katsinu zlosť, ktorú musí večne krotiť.

Katsine rozčarovanie z Poa sa mení na dôveru – nestretla ešte nikoho, kto by jej tak rozumel. Avšak narozdiel od Poa, ktorého dar jeho rodina obdivuje a uznáva, Katsa je len využívaná. Bez toho aby si niečo všimla, Po jej dodá odvahy aby sa vzoprela svojmu kráľovi, odišla z dvora a pomohla mu nájsť pôvodného únoscu jeho starého otca.

~

Výnimočná je fantazijná kniha, ktorej dej sa odohráva vo svete komplet vymyslenom autorkou. Keby že ju mám porovnať s Eragonom (žánrovo podobná kniha), Výnimočná vyjde ako víťaz. Postavy sú viac premyslené, ich chovanie a reakcie si autorka vopred dobre zmapovala. Nerobia nelogické rozhodnutie bez zváženia všetkých možností, vedia sa rozhodnúť, vedia, čo ich rozhodnutie prináša – či už vlastnú stratu alebo prínos pre kráľovstvá. Vzťah Po a Katsi taktiež nie je plytký – nie sú to len dvaja hrdinovia, ktorý našli seberovného a celý čas sa medzi sebou doťahujú. 

Záver prvej časti ma prekvapil – nie dejom, ale vzťahom medzi Katsou a Poom, ktorý autorka okorenila istou trpkosťou. Dej je perfektne vyvážený - buď sa sleduje vznikajúci a komplikovaný vzťah medzi Katsou a Poom alebo objavujeme nové informácie ohľadom únoscu, ktorý môže byť vážnou hrozbou. Stačí, aby padlo nesprávne obvinenie na jeden z kráľovských dvorov a vojna by poznačila všetkých.

Kniha bola často nominovaná v rôznych knižných súťažiach a vyhrala ceny Mythopoeic Fantasy Award for Children's Literature (2009) a School Library Journal Best Book of the Year (2008). 

Mne osobne sa kniha páčila hlavne kvôli vykresleniu postáv. Hlavná myšlienka (výnimočne obdarovaní ľudia, ktorý môžu byť hrozbou pre spoločnosť a preto sa ich spoločnosť stráni) mi prišla ako "to som už niekde počula" a celkový dej ma až tak neprekvapoval. Napriek tomu sa mi kniha páčila, lebo sa plynulo a dobre čítala a nevedela som sa od nej odtrhnúť - už dlho som totiž nečítala fantasy a bola pre mňa príjemným osviežením po množstve klasických diel. 
Ak sa vám páčia knihy podobného žánru, určite po nej siahnite - je vidno, že autorka si s postavami dala záležať a práve preto si ich ľahko obľúbite - či už chladnú Katsu alebo uličníka Poa.

6 komentárov :

  1. Na tuhle knihu slyším všude pět chválu, už mi byla i několikrát doporučena, ale ani tak mě to nikdy moc nezaujalo. Na první pohled mě strašně štve ten štítek bestseller na obálce. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podobné štítku štvú aj mňa - to, že sa kniha predáva predsa neznamená, že je aj dobrá!
      Taktiež mi príde vtipné aj spojenie "Nový bestseller" - to, že sa predáva dobre v zahraničí, neznamená, že sa musí aj u nás... Celkovo sa mi tá obálka nepáči, podľa mňa skôr odradzuje :/

      Ale určite odporúčam - určite je to nadpriemerné ;)

      Odstrániť
  2. tuto knihu soom citala uz strasne davno a pametam sa ze som z nej bola uplne nadsena - perfektne sa mi to citalo a nevedela som sa od nej odtrhnut, pokym som ju celu nezhltla :D a suhlasim - sice dej nic vynimocne, sem tam mozno trocha klise a nezavazneho sexu (ci to bolo v druhej knihe?) Graceling odporucam, akozto je to konecne poriadna fantasy kniha, s poriadnou hlavnou hrdinkou, ktora nema svoju mysel obmedzenu len na uzky okruh veci ako v drvivej vacsine ostatnych knih...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Žiadne "nezáväzne scény" tu neboli (možno v druhom diely, neviem, ten som ešte nečítala). :D
      A hlavná hrdinka je naozaj oproti knihám s podobnou myšlienkou zaujímavá. ;)

      Odstrániť
  3. OCh toto som čítala už dávno :D A veľmi sa mi páčila tá myšlienka dvojfarebných očí :) Mať tak jedno zelené a druhé červené :) To by bolo niečo :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Možno na chvíľu. :D
      Potom by to zazeranie ostatných zrejme liezlo na nervy... :/

      Odstrániť

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.