štvrtok 21. marca 2013

King, A. S.: Please Ignore Vera Dietz

Ako sám názov knihy hovorí, jediné čo Vera chce, je byť neviditeľnou - preplávať životom na strednej škole bez upútania pozornosti, lebo ľudia by si zase mohli šepkať a vyťahovať staré rodinné hriechy. 

Život Very totiž vôbec nie je jednoduchý - je predsa dcéra tej ženy, ktorá mala dieťa ešte pred skončením strednej a ktorá dokonca chvíľu robila striptérku a toho muža, ktorý bol alkoholik taktiež ako jeho otec a ktorého 'tá žena' opustila. 

Práve keď sa jej darí nepozorovane plávať životom, v ktorom buď sedí v škole alebo do ráno doručuje pizzu, príde ďalšia rana - jej jediný kamarát, s ktorým sa pred necelým rokom riadne pohádala, kvôli jeho novým známostiam a s ktorým sa odvtedy nerozprávala - zomrel.
"Is it okay to hate him for being dead?"
Akoby to všetko nestačilo, Vera začne Charlieho vídať - nie celkom ako ducha, ale ako ako Charlie-ov. Ktorí sa neustále množia a je ich viac a viac, snažiac sa niečo jej povedať. Niečo, čo by mohlo odhaliť skutočnosti ohľadne Charlieho smrti.

Dokáže však Vera neignorovať tieto prízraky a zistiť pravdu? Veď najjednoduchšia cesta ako prežiť bez konfliktov je nestarať sa - nestarať sa o životy iných.

"Ignore. Ignore. Ignore. Mind your own business. Don't make waves. Fly under the radar."
"The night when Charlie hit me, I bisected. Half of me will never trust another living soul again. The other half already didn't."
~

Napísať recenziu na túto knihu nebolo pre mňa jednoduché - všetky udalosti do seba tesno zapadajú a ja nechcem spoilerovať.
V knihe sa totiž nerieši len Verin život, jej vzťah s Charliem alebo Charlieho smrť - ale aj vzťah Very s jej otcom, ktorý ešte stále neprekonal odchod svojej manželky a chýb, ktorých sa v minulosti dopustil - hoci chce Veru chrániť, aby sa vyvarovala ich chýb, neuvedomuje si, že všetko Vere sťažuje a že jej nedôveruje - to že je ich dcéra predsa neznamená, že vďaka svojmu genetickému kódu spraví tie isté chyby ako oni.

Vzťah matky a dcéry, pričom matka sa svojej dcéry vzdala a vybrala si šťastie bez vlastného dieťaťa. 
Taktiež sa v knihe rieši aj Charlieho rodina, ktorá rozhodne nie je normálna - chorobné patriarchálne rodiny ozaj nie sú všedné.

Rozoberajú sa aj peniaze - Vera neustále pracuje, všetko čo zarobí ide na jej vysokú školu, keďže otec jej moc neprispeje. Charlieho rýchle zárobky sú rozhodne špinavé, nanešťastie rýchle a nenáročné.

Kniha sa dotýka naozaj veľa tém, ktoré spája ich negativizmus.

Možno vás táto recenzia zaujala, možno práve všetkým tým témam, ktoré sa v nej riešia. Pravda je, že mňa až natoľko neoslovila... Téma môže byť dobrá, dej sa tiež mohol dobre rozpliesť, ale ja som sa pri jej čítaní nudila. 

Trend kníh, ktoré si neberú servítky pred ústa čo sa týka každodenných reálnych situácii a doslova týmto problémom vidia až na dno žalúdka sa stále zväčšuje. Priznám sa, že ten typ kníh mám rada, lebo neukazujú na život len z tej pozitívnej/happy endovej/nerealistickej stránky. Knihy z tejto skupiny, ako napr. The Fault in Our Stars; The Perks of Being a Wallflower a It's Kind of a Funny Story sa mi však páčili viac.

Vcelku dosť mi vadilo ako sa Charlie ukazoval Vere - viem, ozvláštnilo to knihu a dokopalo to hlavnú hrdinku niečo vykonať, ale jednoducho... To, že ho videla mi nevadilo, ale to, že mal ako mŕtva postava vlastné prehovory... 

Na goodreads má kniha hodnotenie 3.99 (maximum je 5), čo je pomerne veľa, ale je to prvý krát, čo sa moje očakávanie a zážitok po prečítaní až tak líšia od celkového priemeru stoviek čitateľov - možno som mala priveľké očakávania, alebo som pred ňou čítala pre mňa silnejšie knihy... 

Please Ignore Vera Dietz nie je zlá kniha - pre mňa bola zvláštna a aj tak trochu nudná zároveň, ale to som ja. Avšak každý čitateľ má svoje vlastné knižné chute a možno práve vám sa bude kniha páčiť. :)

3 komentáre :

  1. http://24.media.tumblr.com/9ccf7a319b344f30aff425f8e60ddcd8/tumblr_mjvi8mCDP41qmsoako2_r1_250.gif
    - toto znamená: 'Pridá recenziu, ale nepridá recenziu na čosi od Moliére alebo Shakespear-a, nie. To ani náhodou!' :D
    K.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď teraz nie je "Týždeň divadelných hier". Nepozorne čítaš moje otázky a odpovede! ˇ_ˇ

      Odstrániť
    2. Prvé pravidlo: K. je väčšinou nepozorná, lebo je myšlienkami niekde inde :)

      Odstrániť

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.