nedeľa 3. marca 2013

Knižné radosti (1)

Le même = franc. rovnaký; ten istý
Pravdepodobne väčšina z vás, blogových čitataľov / autorov blogov vie, čo je meme – blogový projekt alebo rubrika, do ktorej sa pridávajú články s rovnakým výpovedným obsahom, uverejňovaným v opakovanom intervale.
(Lepšie to vysvetliť naozaj neviem.)
Ako ste mohli postrehnúť, Knižné radosti takýmto meme budú. Článok bude uverejňovaní každú nedeľu a ako sám názov hovorí, bude o mojich knižných radostiach – vždy zhrnutý v jednom článku.
Viem, že je kvantum, nenormálne množstvo rôznych knižných meme, napr. to, v ktorom predvediete knihy, ktoré ste za mesiac kúpili dostali (ja knihy napríklad moc nekupujem, ani nedostávam, som klasický knižničník krížený s človekom čítačkovým), to, v ktorom uvediete prvú vetu knihu (hm... prvé vety sú dôležité, viem, že moja starká sa vždy nad prvou vetou pozastaví a zamyslí sa nad ňou – možno nie je sama), to, v ktorom predstavujete obálky (áno, obálky ma často krát štvú, ale často krát vďaka istému zrakovému orgánu vieme prehliadnuť dobrý príbeh alebo nás úplne oklame), a mnoho ďalších meme.
Dôvod, prečo som ja takéto meme nerobila je môj osobný, hmm... blok. Nerada uverejňujem krátke články (nie všetky meme sú obsiahle, you know) a taktiež nie často (napríklad každý deň). Mám pocit, že by to zatienilo kompletné recenzie a to sa mi nepozdáva. Chcem mať však podobné pravidelné projekty (chystám projekt Knihosvet a Blogtori, dúfam, že vás zaujmú c: )
Nechcem týmto projektom kopírovať meme alebo ich zlúčiť do jedného – a teraz sa dostávam k obsahu.
Bude to týždňové čitateľské zhrnutie – knihy, ktoré som prečítala, začala čítať, objavila, obľúbené citáty, to čo ma z knižného sveta zaujalo, možno sa sem tam objavia knižné traileri, či tipy na filmy nakrútené podľa kníh, obľúbené citáty z práve prečítaných kníh, nové anglické slovíčka, ktoré som sa naučila, postavy, ktoré ma zaujali a obľúbila som si ich, nové prírastky (ak nejaké sú), atď.
Nie vždy budú Knižné radosti obsahovať všetko z toho – prosto iba to, čo ma bolo. 
Tak a teraz môžem prejsť k svojím prvým Knižným radostiam :3



Prírastok týždňa je kniha The Perks of Being a Wallflower - ebook som prečítala začiatkom roka a keďže kupujem len knihy, ktoré si myslím, že sú toho hodné, objednala som si. Síce som si trošku dlhšie počkala - lebo som chcela práve s týmto obalom - ale oplatilo sa :). Môj palec si nevšímajte...

Za tento týždeň sa mi podarilo prečítať až dve knihy – boli to The Witches od Roalda Dahla, na ktoré som už aj stihla napísať recenziu a taktiež som prečítala It’s Kind of a Funny Story od Neda Vizziniho. Práve druhá knižka sa stala mojou obľúbenou, čo sa nestáva až tak často a môžem jej vytknúť maximálne to, že skončila.

Do budúceho (a akademického, keďže maturujem) týždňa by som chcela vstúpiť s tým, že by sa niesol na vlne recenzií kníh so spoločnou tematikou – tínedžeri so zlými náladami, depresiami alebo neľahkým psychickým životom. Znamená to, že pribudnú recenzie na tieto knihy:
The Perks of Being a Wallflower (Stephen Chbosky)
Please Ignore Vera Dietz (A. S. King)
It’s Kind of a Funny Story (Ned Vizzini) 

Taktiež som dnes začala čítať novú knihuThe Submarine od Joe-a Dunthorne-a, ktorej príbeh je viac známy v jeho filmovej podobe. 
Z predchádzajúceho obdobia si prenášam neprečítané knihy - Syn pluku, Piliere zeme, Interview s upírom, Tess z rodu D'Ubervillov, Pani Dallowayová. Je ich dosť - každú chcem prečítať, ale momentálne na ne nie je chuť...


Knižným trailerom je jednoznačne trailer ku knihe Please Ignore Vera Dietz – náhodou som naň natrafila na internete a veľmi sa mi páčilo jeho spracovanie – mám rada, keď traileri na knihy nie sú hrané. Ak vidím hraný knižný trailer (priznám sa, že knižné traileri ani nevyhľadávam), som ovplyvnená výzorom „postáv“ a okolím – a už si danú postavu a miesta predstavujem tak, ako boli vo videu. Hasta la vista fantasía.


Postavami týždňa sú jednoznačne dvojica Craig a Noelle, tínedžeri umiestnení v psychiatrickom oddelení pre dospelých, v knihe It’s Kind of a Funny Story. Nechcem vám o nich veľa prezrádzať, aby ste boli sami očarení, keď (azda) po tejto knihe siahnete.
(gif je z tumblr.com, zdroj nevypátrateľný)

V citátoch týždňa vyhrávajú práve tie z I’sKoaFS:
"Life." "Life is a nightmare."
"They stopped becoming people in my eyes; they morphed right into male nad female sex organs on a collision course."
"I thought... you haven't really lived until you've contemplated suicide," I said. "I thought like it would be good to have a reset switch, like on the video games, to start again and see if you could go a different way."
I hugged back. I'm not a crier; I just look it; I'm a hugger. Cheesy, I know. I held the hug as long as I could before it got awkward.
It's talent I've developed - one thing I've learned recently. How to think nothing. Here's the trick: don't have any interest in the world around you, don't have any hope for the future...
I click END. I think it's a little harsh how to END button is red.
"So the Suicide Hotline is too busy now?" "Yes - it's Friday night. This is our busiest time."
Everything in my life is all in my brain, really, so it would be natural that when my brain was screwed up, everything in my life would be. 
Dúfam, že som vás citátmi na knihu "namotala" - lebo práve It's Kind of a Funny Story je kniha týždňa. Aj mesiaca. Vlastne doteraz aj celého roka 2013. 
Chcela by som si ju kúpiť, lenže už je vypredaná - aj v bookdepository. Majú na ebay, lenže - ja nemám debetnú kartu - ja nemám paypal účet - nemôžem nakupovať na ebay = nemám knihu. It's kind of a sad story... 

24 komentárov :

  1. knizny trailer ... o.O to som este nepocula...
    Uvazujem tiez nad Witches...ked uz som zistila, ze Dahl je super!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nezabudni, že The Witches; Matilda; Charlie and the Chocolate Factory sú rozprávky! :)

      Ale pri triedení kníh v našej domácej knižničke som našla od Dahla aj Neuveriteľné príbehy - a v originály sa volajú Kiss, Kiss, Switch Bitch, The Wonderful Story of Henry Sugar, Tales of the Unexpected - kniha má 305 strán a pečiatka v nej tvrdí, že sa predávala za neuveriteľných 5 Kčs!
      Pokiaľ viem, Switch Bitch si práve teraz čítala, takže možno by to mohlo byť z toho istého súdka ;)

      Odstrániť
    2. Switch Biiiitch _D tak to mas dobre!!
      viem, ze su to rozpravky...Witches patrili kedysi k mojmu najoblubenejsiemu filmu:)))

      Odstrániť
    3. Hej? Ja sa po zhliadnutí traileru bojím... Nie filmu, ale tých creepy efektov! :D

      Odstrániť
    4. myslis, ze by si mi pozicala Witches? dakujem ti velmi velmi za ochotu:). Ale som pracovnik Univerzitnej kniznice, takze ju môzem mat kedykolvek pripravenu prednostne...takze nie je problem. Ale velmi ti dakujem :)

      Odstrániť
    5. Myslela som tú knihu Neuveriteľné príbehy :D
      The Witches mám ako ebook len :/

      Tak to by si mi potom mohla vysvetliť chod Univerzitky! Nikdy tam nie je to, čo potrebujem! :D

      Odstrániť
  2. Ten prvý obrázok... :) Ten deň, keď som čítala Alice... uh :) Je to zaujímavý projekt... prečo znova uvažujem nad založením knižného... nie, K., nesmieš! Ty len čítaj a nepíš recenzie, aj tak ich nikto nečíta... :D Erm... kedy sa chystáš na North and South? Vieš koľko úžasných citátov je v tej knihe??? Každá pasáž s Thorntonom je nad zlato :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. North & South... Ďaleko, praďaleko - až na letné prázdniny (alebo až po nich) je to naplánované :D

      Tá prvá fotka - to je z tej mojej úžasne penguinovskej verzii Alice :3 rozmýšľam, že spravím článok o penguinovských úžasných prebaloch! :D

      A prečo sa tomu tak brániš? Podľa mňa je dobré viesť si čitateľský denník... A keď z neho uverejňuješ na blog, tak tým (možno aj nevedomky, niekomu kto nekomentuje) pomôžeš pri výbere knihy alebo ho dákou knihou oslovíš :)
      Tvoj knižný blog by bol určite zaujímavý nielen preto, že by bol tematický (knihy), ale dokonca zameraný na 19. storočie! Koľko je takých blog, há?
      A ja by som sa polepšila a všetko komentovala ˇ_ˇ

      Klaudia, ja musím písať :D Ja som grafoman :D

      Odstrániť
    2. Neodkladaj Thorntona... Armitage ^^ Accents... Spríjemnilo mi to leto a kebyže nepoznám každý citát, tak to pozerám stále dookola. Vieš, musím počkať aspoň do júla, kým zabudnem na zopár dialógov :D
      http://www.youtube.com/watch?v=ctnxskhE90E
      http://www.youtube.com/watch?v=OqBXmgHXmg8
      Moje nadšenie z N&S, keď som každý citát a každú pasáž s Thorntonom komentovala a posielala istej osobe na GR s komentárom a znova som si to prečítala... ja dokážem pobaviť aj samú seba :D
      Späť k N&S...vieš, ja som to začala pozerať kvôli tomu, že sa mi veľmi zapáčil soundtrack a hovorila som si, 'Čo na tom Thorntonovi vidia, Darcy je určite lepší...'- a potom prišiel zlom. Armitaged :D

      Odstrániť
    3. Sama si tú knihu čítala počas leta! :D
      Ja mám na to leto aj dôvod - chcem znova prečítať komplet Odviate vetrom, Sofiinú voľbu a potom North & South! c:

      Odstrániť
    4. Ale ja som to čítala aj vo februári! :D

      Odstrániť
    5. ale ty čítaš všetko čo sa ti páči minimálne 2x :D

      Odstrániť
    6. Kým na to mám čas, tak prečo nie :D Ale vážne, N&S som čítala dvakrát preto, lebo je N&S phamózna kniha :)

      Odstrániť
    7. A aj keby som ho nemala, na N&S by som si čas našla! :D

      Odstrániť
    8. Ja by som si našla na nové knihy... Spravidla robím re-reading minimálne po 3 rokoch, aby som na dej, detaily zabudla c:

      Ak by som re-readingovala ako ty, už by som znova čítala It's Kind of a Funny Story! :3

      Odstrániť
    9. Urazila si ma :D :D :D Vskutku :D

      Odstrániť
    10. ...
      Ale veď keď si tie knihy stále čítaš, tak si z nich všetko pamätáš a už z toho nemáš taký pôžitok :/

      Odstrániť
    11. Ja si ich nečítam stále! Pche :/ Vyzerá to tak, ako keby som stále dookola čítala len tie isté knihy...

      Odstrániť
  3. Ten knížní trailer vážně vypadá dobře :D Kdybych tu knížku měla po ruce, asi bych se do ní rovnou pustila :D Je to vážně šikovná věcička :D

    Jinak snad většina knih které tu zmiňuješ, jsem viděla zfilmované a k mému ingoranství, jsem ani netušila, že jde o flimované knihy. Pilíře Země jsem viděla dokonce i v několika dílném televizním zpracováním a byla jsem z toho neskutečně nadšená. The Perks of Being a Wallflower je též podle mě skvělý film, ale co se It’s Kind of a Funny Story týče, to bych radši přečetla, protože film mě tolik nezaujal.

    A mimochodem, ta obálka The Perks of Being a Wallflower je vážně pecková :D Vůbec se nedivím, že jsi chtěla právě tuhle :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vieš čo? Aj ja som z toho traileru bola riadne nadšená a nakoniec tá kniha nebola až taká dobrá :/

      Piliere Zeme som tiež videla ^_^ Určitý podiel na tom má aj fakt, že v nich hral Eddie Redmayne :DD

      Neviem posúdiť, či pri It's Kind of a Funny Story je lepší film alebo kniha - zatiaľ som si prečítala len knihu a tá bola parádna c:

      Tiež si myslím! Páčila sa mi viac ako tá filmová - to skôr vyzeralo ako obálka DVD alebo soundtracku... Ale tiež nebola zlá ;)

      Odstrániť
  4. Přiznám se, že mi jmenované knihy nic neříkají. Až na ty, které máš rozečtené - Pilíře země a Interview s upírem. Je to zajímavé meme; rozhodně obsahově smysluplnější než ta spousta jiných. V poslední době moc nečtu (pokud to nejsou knihy do školy) a většinu z toho mám tak nějak rozdělené mezi vícero meme. Hlavně citáty si píšu a pokud se dostanu k recenzi, oblíbené postavy a dobré knihy mám taky zaznamenané. Pro mě by to bylo tedy asi bezúčelné, přesto se mi to líbí. Občas mám chuť vypsat nějaký článek jen s krátkým shrnutím, jelikož se mi nechce psát recenze. Pak se něco takového hodí. Za čas už totiž nepamatuju, jaké jsem z knihy měla pocity, pokud to není nic, co by bylo úplně "wow".

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úprimne - nečakala som, že to toľko ľudí zaujme :D
      Každopádne, je to dobré v tom, že si to vždy prispôsobím a že by to malo byť pravidelné - Ayamee má napríklad Radosti všedných dní - čiže je tam zahrnutých viac vecí ako u mňa - ale to trochu vyplýva aj z tohto blogu, keďže je knižný (a za knihy rátam aj mangy a manhwy) :)
      A také zhrnutie naozaj nie je zlé - ani mne sa nechce na všetko písať recenzie. A páči sa mi aj myšlienka, že keď sa za pár mesiacov pozriem do archívu, presne viem, kedy som čo čítala - vďaka tomuto projektu budem mať aj pre seba čitateľský prehľad :D

      Odstrániť

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.