nedeľa 17. marca 2013

Knižné radosti (3)

Strašne sa teším, keď vidím číslo tri pri názve tohto projektu - som rada, že pravidelne a zodpovedne tento projekt realizujem, bála som sa, že po dvoch týždňoch od tohto projektu vďaka mojej lenivosti opustím, ale nestalo sa tak (to však neznamená, že máte prestať tomuto projektu držať palce).
Taktiež som rada, že má projekt slušnú odozvu. Chcem vám, ktorí Knižné radosti čítate, poďakovať za vašu spätnú väzbu. :)


Ako som spomínal už v minulých knižných radostiach, tento týždeň som mala písomné maturity. Slovné spojenie písomné maturity momentálne vôbec nechcem počuť, stále som na seba naštvaná kvôli matematike (buď som ju dala s odretými ušami alebo nedala) a anglickej eseji (áno, dajte knihomoľovi tému "Môže byť kniha stále najlepší priateľ človeka?" - necelých päť minút som mala na rozmýšľanie a ako asociálny bookworm/Leseratte/knihomoľ som vychádzala z faktu, že knihy sú priatelia človeka, ale samozrejme, nemôžu byť najlepší priatelia - well, zadanie som pochopila zle. Never mind.).


Okrem čítania zadaní maturitných testov som v piatok večer začala čítať knihu Na ceste od Kerouaca - kamarátka a spolužiačka 2 v 1 mi ju veľmi odporúčala, je to jej veľmi obľúbená (možno aj najobľúbenejšia) kniha a dokonca mi ju aj požičala. O Beat Generation som sa zaujímala už dlhšie a podľa tety Wiki je práve Na ceste jej vrcholné dielo - moje očakávanie sú teda vysoké. Nanešťastie po prečítaní prvej časti z piatich ma kniha moc... nebaví. A je mi to ľúto... Neprestávam však veriť, že možno sa môj názor v nasledujúcich štyroch častiach zmení a ja budem konečne čítať tú ospevovanú knihu.

Ako vidieť, rozčítaných kníh mám veľa a keďže ma už nebaví stále vypisovať tie isté tituly týždeň čo týždeň, pomôžem si print screenom z goodreads. ;)

Cez budúci týždeň by som chcela dočítať Submarine, Pani Dallowayovú, Tess a Netočku - následne ostatné knihy odložím a vrhnem sa na povinnú literatúru k ústnym maturitám - je snaď samozrejmé, že zo slovenčiny chcem mať 1! :)
Čakajú ma teda diela ako Kapitánová dcéra od Alexandra Sergejoviča Puškina, Ako chutí moc od Mňačka a následne by som si už konečne chcela posvietiť na Tatarku.

Tento týždeň sa na tomto blogu vliekol pod heslom manga - keďže som nemala priveľa času, po maturitách som bola schopná prečítať len dva one shoty, rozčítať Na ceste (neviem prečo mi prišiel ten názov akurátny k mojej pokazenej po maturitnej nálade) a z včera na dnes mangu  Shiawase Kissa Sanshoume, ktorú som mala dlhšie rozčítanú - keďže som z nej veľa pozabúdala, začala som odznova a bola som prekvapená, že prečítať 82 kapitol mi trvalo až dva víkendové dni. -_- Recenzia na ňu určite bude, lebo je to môj obľúbený príbeh.

Každopádne, pribudli 2 recenezie na mangy Michi to no So Good a 3 Hearts.

Nasledujúci týždeň by mali pribudnúť dlho sľubované recenzie, nesúce sa pod heslom "Ľudia v zlom rozpoložení". Knihy sú to nasledovné:
Please Ignore Vera Dietz
The Perks of Being a Wallflower
It's Kind of a Funny Story

Čo sa týka kníh prečítaných za rok 2013 - je ich biedne len dvanásť a recenzie na ne chýbajú. Preto vám dávam na výber vybrať z týchto kníh dve, na ktoré pribudnú recenzie o dva týždne. Svoj výber prosím zanechajte v komentári:
Zakletý v čase (Audrey Niffenegger)
Výnimočná (Kristin Cashore)
Pygmalion (J. B. Shaw)
A Wrinkle in Time (Madeleine L'Engle)


Nasledujúci týždeň držte palce, práve som sa dozvedela, že ma čaká dosť písomiek z predmetov, o ktorých som ani netušila, že máme dostatočne veľa materiálu na písomky...

25 komentárov :

  1. Možno tvoj prístup k tej anglickej eseji vezmú za inovatívne zaujímavý a ešte dostaneš bonusové body :D Lebo si nepísala od veci - dá sa to pochopiť aj tak, ako si to pochopila, len to asi takmer nikoho nenapadlo :D

    Ja chcem recenziu na Výnimočnú - ja som young adult freak :D

    Dada

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dnes som to konzultovala s angličtinárkou - síce eseje neopravuje, ale povedala, že ona by to uznala, keďže zadaním bola rečnícka otázka. :)

      Dobre dobre, bude teda Výnimočná :D aj keď... aj A Wrinkle in Time je fantasy - ale nie young adult, skor young teenager :D

      Odstrániť
  2. Výnimočná (Kristin Cashore)
    Pygmalion (J. B. Shaw) :)

    Kapitánova dcéra je úžasná kniha... ale ja mám jednoducho Belkinove poviedky stále najradšej :) A odporúčam ti aj Pikovú dámu :)
    K.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja mám od neho rada zbierku Vyšel jsem dřív než hvězda ranní, odporúčam ;)

      Tušila som, že vyberieš Pygmalion! :D

      Odstrániť
  3. Zmazal sa mi komentár... takže...
    Vieš o tom, že Puškin umrel vo svojej knižnici? :D
    Ani ma to neprekvapuje, že ťa to neprekvapuje :D
    Možno sa mýlim, ale mne sa zdá, že si niekedy chcela napísať recenziu na Antigonu... :)
    K.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vôbec som to nevedela, neprekvapuje ma to, ale fascinuje! :D

      Antigona je už v čitateľskom denníku opísaná tri alebo štyri roky ;)
      Aj na ňu čas príde - bude zverejnená v týždni s heslom 'Divadelné hry' - hádaj, aké knihy, ktoré dobili divadlá v tom týždni budú opísané? ^_^

      Odstrániť
    2. Tušila som, že vyberieš Pygmalion! :D- som pochopila ako 'haha, ja som to dopredu vedela' :D A prečo ťa to fascinuje, prosím ťa? :D Ponožkové príšery priam milujú klasiku :D
      Dobre, dobre, zaspala som čas :D
      Neodvažujem sa hádať, ale viem, že ma na sto percent potešíš ;) ^^
      K.

      Odstrániť
    3. Až teraz som prišla na to, že sme mohli myslieť na dve rozdielne veci :D Čo ťa fascinuje? To, že som hlasovala pre Shaw-a alebo to, že Puškin umrel vo svojej knižnici? Lebo ja som myslela to prvé :D Lebo Puškin nie je Ponožková príšera, on sám seba opísal ako 'opičiaka s telom ľudským'... dodnes si spomínam na tú pasáž:
      'Opičiak s telom ľudským, hľa, to je Puškin!' :)
      K.

      Odstrániť
    4. Puškinova smrť ma fascinuje :D
      A hádaj, či uhádneš, aké hry pribudnú ;) Bude ich 5! :)

      Odstrániť
    5. Mňa zas fascinuje vypočuť si reakciu okolia na túto pikošku :D
      Moliére alebo Shakespeare?

      Odstrániť
  4. Hm... Macbeth a Lakomec? :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. A Midsummer Night's Dream? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Hamlet? :D (teraz už len triafam) :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Akosi som to vedela, lebo Hamleta máš rada, ale... vieš, tak rada by som si prečítala recenziu na A Midsummer Night's Dream :/ :P

      Odstrániť
    2. Ak dovtedy stihnem prečítať, tak tiež pribudne ;)

      Odstrániť
    3. *práve mi v pozadí hrá epický soundtrack z LOTR* :D

      Odstrániť

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.