nedeľa 24. marca 2013

Knižné radosti (4)

Vítajú vás Knižné radosti, prekvapivo už po štvrtýkrát!
(Vymýšľanie úvodu do tohto projektu je z týždňa na týždeň ťažšie.)

Dnešné KR budú obsahovo trochu iné ako predchádzajúce (našťastie, lebo stereotyp nie je až taká dobrá vec).

V prvom rade musím oznámiť, že som zo seba sklamaná - sľúbila som vám recenzie na tri knihy so spoločným heslom "Ľudia v zlom rozpoložení" - ale reálne som z nich napísala len jednu - na knihu Please Ignore Vera Dietz.  Prekvapivo však pribudla nečakaná recenzia na Pani Dallowayovú, ktorá sa čítala ťažšie (a aj o dosť dlhšie v mojom prípade) a taktiež aj recenzia bola náročnejšia.

Veľkou náhodou - stalo sa to až druhý krát - som si pozrela edičné plány vydavateľstiev. Posvietila som si na Slovart a Ikar a toto sú knihy, ktoré nedávno vyšli alebo v blízkej dobe vyjdú a zaujali ma. Prvý rad tvoria knihy knihy od Slovartu, druhý od Ikaru. Zdroje obálok sú samozrejme internetové stránky vydavateľstiev. 

Listovník (Michail Šiškin) ma nezaujala len peknou obálkou, zaujímavým slovom tvoriacim názov, ale aj svojou tematikou - dvaja ľudia si píšu listy bez toho, aby sa predtým stretli. Možno to niekomu príde otrepané, ale mňa to zaujalo a rada by som si knihu prečítala.

Čo sa stalo Mare Dyerovej (Michelle Hodkin) ma prekvapivo nezaujala svojou obálkou, ale opisom knihy na stránke vydavateľstva, stručne: Mara prežije nehodu, ktorú však neprežijú jej kamaráti a priateľ. Lekári jej odporúčajú presťahovať sa do nového mesta a začať odznova. Porblémy začínajú, keď Mara začne vídať smrť ľudí naokolo tesne pred tým, ako zomrú. Zaujímavé, nie?

Terapia láskou (Matthew Quick) - najprv som uvidela plagát na film, neskôr som zistila, že je aj kniha. Keďže som zástanca názoru: "Najprv prečítaj, potom pozri.", najprv sa chcem zoznámiť s knihou. Náhodou som videla trailer k filmu a pôsobí to ako príbeh, ktorý sa mi bude páčiť.
Plavba s Tigrom Pi a jeho život (Yann Martel) - taktiež ako predchádzajúca kniha, najprv som videla reklamu na filmovú verziu príbehu. Na goodreads som si všimla hodnotenie mojich kamarátov a bolo viac než slušné - a keďže kniha pôsobí ako niečo, čo čítam každú chvíľu, povedala som si, prečo nie. Dúfam, že si ju v blízkej dobe prečítam (nebolo by zlé po dlhšom čase navštíviť knižnicu).
Meno hviezdy (Maureen Johnsonová) - londýnska internátna škola a Jack Rozparovač - toto miesto a táto postava v jednom príbehu? Smozrejme, že si to chcem prečítať!
Oko za oko (William Shakespeare) - niet čo povedať, Shakespeara mám rada a je skvelé, že preložili ďalšie z jeho diel (keď som Shakespeara začínala čítať a zistila, že celá jeho tvorba nie je do slovenčiny preložená - bola som naštvaná. Ako je možné, že tvorbu skvelých a osvedčených autorov nepreložia celú? Tś.)
Pokušenie (Peter Holka) - dej knihy ma nazaujal - zaujala ma len krásna maľba na obálke. 

Citáty týždňa sú niečo, čo malo byť v KR každý týždeň, ale pozabudla som na ne. Preto teraz prikladám obľúbené citáty z kníh recenzovaných či prečítaných tento týždeň:
"Zroňuje ma či utešuje myšlienka, že smrťou sa končí absolútne všetko?" (Pani Dallowayová)
"Jestvuje čosi, na čom záleží, čosi, čo zaobalené rečami, znetvorené, zahmlené v jej vlastnom živote, dáva každému dňu topiť sa v skazenosti, klamstvách, táraninách. On si to uchoval. Smrť mu bola výzvou do boja. Smrť mu bola pokusom o spojenie, lebo ľudia cítia, že je nemožné dopátrať sa podstaty, pretože sa im mysticky vyhýba; dôvernosť sa stráca, nadšenie ochabuje, človek osamieva. V smrti nájde objatie." (Pani Dallowayová)
Taktiež prikladám nové anglické slovíčka, s ktorými som sa tento týždeň stretla pri čítaní Submarine (Joe Dunthorne):
placidity - pokoj, spokojnosť, nerušenosť
posture - póza, postoj
flagitious - hanebný, odporný, ohavný, mrzký, zločinný
assembly - zhromažďovanie (sa)
autarky - autarkia, sebestačnosť
patio - terasa (pri dome), dvor
wee - hovor. maličký, malinký, nezreteľný / veľmi skorý
curvaceous - hovor. pekne stavaná, s ladnými krivkami, správne zaoblená (žena)
snog - BrE hovor. cukrovanie sa, oblizovanie (vážne to tak je v slovníku)
log - klát, poleno, brvno / lodný denník /záznam, zápis, protokol / zaevidovať, zaznamenať / ťažiť drevo
echolalia - echolália (chorobné opakovanie slov)
compunction - výčitky svedomia
testimony - výpoveď, svedectvo
impersonation - (of sb) napodobnenie, imitovanie, zosobnenie
wailing - bedákanie, kvílenie, nárek
chap - chlapík, človek
connoisseur - (of sth) znalec (čoho)
submersible - n (výskumná) ponorka, adj ponorný, ponoriteľný
(Som len v polovici knihy, ale možno vás napadlo, že koníčkom hlavného hrdinu sú nevšedné anglické slová. Áno, je to tak.) Anglické slovo týždňa je echolalia. Znie to ako ucholak...

Tohto týždennou najväčšou radosťou týždňa je nájdenie Dostojevského - dlho som sa mu vyhýbala, myslela som si, že to bude ťažkopádny klasik, ale Netočka Nezvanovová sa čítala ako po masle, bola pútavá a zaujímava - rozhodne si od neho musím prečítať ďalšie knihy. Keď sa nad tým zamýšľam, Netočka je vlastne knihou týždňa a jej autor je autorom týždňa. :)

16 komentárov :

  1. Dostojevskij je úžasný autor :) Hm... Daniel Deronda je kniha, v ktorej sa veľmi často vyskytuje francúzština, takže by som sa popri čítaní mohla venovať aj vypisovaniu niektorých francúzskych slovíčok :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Musím sa naučiť pár francúzskych slovíčok ^^

      Odstrániť
    2. Aké jazyky sa vlastne učíš? :)

      Odstrániť
    3. Angličtina a ruština :D Ale o rok prechádzam na nemčinu a rozmýšľam nad tým, že si zapíšem aj do krúžku francúzštiny (na jednej z mojich škôl vyučujú aj latinčinu, ale... asi tam podávam len prihlášku a nebude z toho nič vážne)

      Odstrániť
    4. tú ruštinu závidím :/ strašne sa ju chcem naučiť, zatiaľ len zvládam azbuku.. musím sa dakde prihlásiť :/

      Odstrániť
    5. Ja ju nemám rada. Ale neviem nič okrem toho, že v tom viem prepisovať texty a čítať... jedna hodina za týždeň, aj tak nerobíme takmer nič...

      Odstrániť
    6. Tak ja mám angličtinu, nemčinu a rok som mala nepovinne 1 hodina/týždeň španielčinu... Ale tú nemčinu by som za ruštinu menila :/

      Odstrániť
    7. A prečo by si sa tak rada venovala ruštine?

      Odstrániť
    8. ten jazyk sa mi jednoducho páči - či už písmo, ktoré ako maľované pôsobí, či už tá ľubozvučnosť :)

      Odstrániť
    9. Prepisovanie... rada prepisujem texty z ruštiny :D

      Odstrániť
  2. Echolalia, ucholak :D Anglické slovká týždňa sa mi páčia!

    Dada / Trojveršie.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som tomu rada ;)
      Možno bude táto pravidelná rubrika užitočná :D

      Odstrániť
  3. Aj ja som zástancom: Najprv prečítaj, potom pozri. Len nejak sa toho v poslednej dobe nedržím :D A tak som videla Terapiu láskou skôr, než som ju prečítala. Ale musím povedať, že obe boli skvelé i keď v tomto prípade sa mi o trošku viac páčil film :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne to príde tak, že niekedy sú knihy písané tak, aby bol z nich film - autor vidí scény, vie, ako má celý "film v jeho hlave" vyzerať a až potom to dáva na papier, dúfajúc, že to natočia.
      Zistila som, že často stáva - slabšia kniha - skvelý film, silná kniha - slabší film. Jednoducho, prekonať naozaj dobrú knihu filmom je ťažká úloha :)
      Žeby som dala na tvoje odporúčanie a najprv pozrela film? :) Kamarátka to tento týždeň pekne vystihla: "Myslím, že je lepšie si najprv pozrieť film. Lebo ak si potom prečítaš knihu, nájdeš tam veci, ktoré ťa prekvapia. Naopak nie, len sa budeš hnevať, čo vypustili alebo zmenili."

      Odstrániť

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.