nedeľa 31. marca 2013

Knižné radosti (5)

Dámy a slečny (keďže iných čitateľov nemám) s radosťou vám oznamujem, že dnes sa k vám dostávajú už PIATE Knižné radosti! :)

Čo sa tohto týždňa týka, podarilo sa mi prečítať po dlhej dobe konečne dostatočné množstvo kníh (áno, aj vďaka lekárom, keďže dve knihy som prečítala v čakárniach). 

Prvou prečítanou knihou boli Chlapci z Dunajskej ulice od Júliusa Satinského, ktorého štýl ma prekvapil (pozitívne) a keďže som väčšinu svojho života bývala doslova na skok od Dunajskej, čítanie som si užila.
Následne sa mi (pri čakaní na výsledky) podarilo prečítať Kapitánovu dcéru od Puškina. Kniha patrí k povinným dielam k maturite a musím napísať, že som od neho čítala už aj lepšiu knihu...
Lady Windermere's Fan od Oscara Wilde-a padla v ďalšej čakárni a zrejme som tento týždeň nemala až takú šťastnú ruku - knihu som začala čítať, lebo kniha The Happy Prince and Other Stories sa mi veľmi čítala, čo sa nedalo povedať o lady Windermerovej... Ktorá mi oproti šťastnému princovi prišla o dosť jednoduchšia a hlavná myšlienka chudobnejšia.
Bez peří od Woodyho Allena na nešťastnú sériu taktiež naväzuje - jednu alebo dve hlavné poviedky som čítala už v inej Allenovej zbierke a preto som nebola až taká.. prekvapená tým jeho osobitým štýlom?
Wild Robert od Diany Wynne Jones ma však milo prekvapil. Na goodreads kniha pôsobila ako priemerná šedá myš. Keďže je od mojej obľúbenej spisovateľky, dala som jej šedej myši šancu, nič som od knihy neočakávala a viac než milo ma prekvapila - či už dejom, oddychovým štýlom alebo rozuzlením.
Možno na sa vám zdá, že Knižné radosti sa zmenili na Knižné sklamania, ale nie je to tak - všetky knihy boli dobré, len ja som od nich od začiatku očakávala viac a trochu som sa sklamala...

Dnes som začala čítať knihu Dlhá biela prerušovaná čiara od slovenského autora Ladislava Mňačka. Je to prvá kniha, ktorú od tohto autora čítam a zatiaľ sa mi páči. Náhodne som tohto autora našla v knižnici starých rodičov (myslela som si, že nájdem od neho Ako chutí moc, ale boli tam jeho iné diela, tak som na odporúčanie vybrala práve "čiaru").

Počas týždňa na blogu pribudli dve recenzie na knihy: Výnimočná (Kristin Cashore) a Lavinia (Ursula K. L. Guin). Druhá recenzia je staršia, oprášila som ju zo starého blogu (čítaj: celkom prerobila, lebo sa to vôbec nedalo čítať). Vyzerá to tak, že dve recenzie za týždeň je najviac, na čo sa zmôžem...

Veľkou knižnou radosťou týždňa je, že som si znova začala písať klasický čitateľský denník! :)

Týždeň končí, ale na nasledujúci sa teším - pokračujú mi prázdniny a na stole sa mi už našli knihy na čítanie (tentoraz neprezradím aké) a dokonca na ne bude aj čas! Začala som rozmýšľať o článku, niečo ako "knižná spoveď"... Išlo by o zoznam kníh, ktoré by som mala mať prečítané, ale stále som sa k nim nedostala - možno ma článok konečne dokope k prečítaniu si ich, lebo sama si ich CHCEM prečítať, ale nejak... na ne vždy zabudnem. :/ 

P.S.: Čo by ste povedali, keby sa na tomto blogu objavili ďalšie články "Hľadá sa kniha"? (toto je skôr odkaz k starším čitateľom ;).

12 komentárov :

  1. Knižná spoveď veľmi poteší tvoje knižné svedomie ;) K.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A ty sa na nej dobre zasmeješ/sklameš...

      Odstrániť
    2. A prečo by som sa mala? Koľko vecí (a koľko klasiky) mám ešte pred sebou :D Aj ja mám svoje čitateľské svedomie (Tess, Vanity Fair a podobné veci) :D

      Odstrániť
    3. Nechápem, prečo ma považuješ až za takú krutú osôbku... vieš, že ťa to len občas škádlim s Wuthering Heights, ale nemyslím to zle ;) Len si myslím, že by ťa to mohlo zaujať a zlepšiť tvoju náladu. Ale možno by ti to nesadlo... to nevieme, kým si to neprečítaš :) Nemyslím to zle! Nooo :)

      Odstrániť
    4. Ehm, tá kniha... Už ju mám tak dlho z knižnice požičanú a stále nič :/

      Odstrániť
    5. Ja tu mám... Goetheho... ach, nechce sa mi ísť hore po knihy z knižnice... musím si spomenúť na zbytok... takže... Goethe, znova Goethe a... už neviem :D

      Odstrániť
    6. Aj ten sa ocitne v knižnej spovedi... :/

      Odstrániť
    7. Neľutuj Werthera! Len to nie! Bolo to také nudné! :D

      Odstrániť
    8. nemohlo to byť až tak zlé...

      Odstrániť
    9. -_- To si len myslíš! Bola som mladšia, ale už aj vtedy som mala vycibrený vkus...

      Odstrániť
  2. Kapitanovú dcéru som čítala aj ja, ale veľmi ma nezaujala, asi mám iný vkus :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa sklamala... Čítala som od Puškina jednu zbierku básní a tá bola rozhodne lepšia. :/

      Odstrániť

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.