nedeľa 9. novembra 2014

King, Stephen: Carrie

V rámci pochmúrnej dušičkovej atmosféry som siahla po tejto knihe, dúfajúc v zimomriavky. Nestalo sa. Fňuk.
_

Carrie Whiteová vie, že jej príchod na svet nebol plánovaný. Jej matka, náboženská fanatička, ktorá do poslednej chvíle nevedela, že je tehotná, dodnes ľutuje okamih, keď ju nebohý manžel donútil k tomu nečistému a hriešnemu aktu. Neustále tyranizuje svoju dcéru, lebo v nej vďaka náznaku tele-kinetických schopností vidí diabla.

Aj vďaka tejto fanatickej bubline, v ktorej je nútená žiť, nemá Carrie kamarátov – pre spolužiakov je terč výsmechu a krutých vtipov.

Postupom času začne objavovať možnosti svojich schopností a hoci nikomu nechce ublížiť, kruté zaobchádzanie zo strany fanatickej matky a necitlivých spolužiakov si raz musí vybrať svoju daň – a zaplatí za to väčšina, uniknú len šťastlivci. 
___

"He yelled something at her, but she ignored it. She had been yelled at by experts"

"People don't get better, they just get smarter."

___

Po prečítaní som bola nespokojná a uvedomila som si, prečo sám King nazval svoju prvotinu "raw". Hoci som od Stephena Kinga doteraz nič nečítala, očakávala som niečo, veď jeho meno mnohí považujú za synonymá pre horor a husiu kožu v literatúre. Dostala som však do rúk knihu, ktorá bola creepy. Nie creepy-nechutné, to je super, ale creepy-vážne nechutné.

Nesadla mi už úvodná menštruačná scéna, ktorou kniha začala - v tom momente som si uvedomila, že som očakávala niečo iné. Jazyk, ktorý King používal mi prišiel strohý, skôr reportérsky ako spisovateľský. Výstrižky z novín, retrospektíva či pohľady iných mi vadili, lebo vždy prerušili dej, ktorý sa už-už rozbiehal a bol "o hlavnej hrdinke bez hlavnej hrdinky".

Už v prvej časti sa dovtípite o čom bude grand finále (a teda aj celá kniha) a najprv dúfate, že autor vás prekvapí a zmetie všetky vaše dohady zo stola. Dúfať v to prestanete. A začnete sa spoliehať, že písomné prevedenie vás ohromí a vy si po prečítaní poviete: "Veru, skvele to napísal, hoci už od začiatku bolo jasné, čo sa stane." Hmpf.

Určitým spôsobom mi prišla premena Carrie fascinujúca - ak som odhliadla od toho, že to dievča nemalo v povahe niečo také kruté. Zničenie oblečenia spolužiakov - to áno, rupli jej nervy zo všetkých tých tlakov v škole a doma, ale teror, ktorý nasledoval? 

Očakávala som strašidelný príbeh, dočkala som sa krutej poviedky - áno, poviedky na 245tich stranách. Dej, ktorý gradoval k jedinej udalosti - školskému plesu - a v ktorom som mala pocit, že Carrie je malé nič v porovnaní s inými charaktermi v knihe. To, čo robili Carrie je neodpustiteľné - ako aj detská pomsta, ktorú King donútil pomocou svojho pera Carrie vykonať. Viem, že si uvedomovala, že robí zlú vec... Ale.
Na Kinga som nezanevrela, ale budem rada, ak mi do neho radšej niečo odporučíte.

"I came to kill you Momma. And you were waiting here to kill me. Momma, I... it's not right, Momma. It's not..."
"Let's pray," Momma said softly. 

Čítaná verzia:
vydanie z roku 1975, vydavateľstvo Signet, angličtina

16 komentárov :

  1. Carrie mam rada... tiez to nebol nejaky super extra horor, po ktorom by som zle spala... ale prislo mi to ako taky mily oldschool hororček...divne spojenie, viem...ale tak na mna pôsobila...ale horor, po ktorom som rozhodne dobre nespala je rozhodne jeho TO! ...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem posúdiť, čo je oldschool hororček - hororový film som asi ani nevidela a knihy som tiež nevyhľadávala. Až na Poe-a a Lovecraft-a. Tí sú dosť strašidelný a rátajú sa, nie? :D

      Posvietim si na TO :D

      Odstrániť
    2. no pri citani Lovercrafta mi bolo velmi neprijemne, takze ano...ten asi je dost strasidelny xDDD a Poe vlastne tiez ...
      no mne to prislo klasicke "oldkskúl"...zly americky teenager, ples, velke bubu s padajucimi vecami.

      Odstrániť
    3. Ok, zrejme strašidelné príbehy a horory nie sú to isté :D

      Odstrániť
  2. *ach...rozhodne rozhodne... strasne napisany koment, ale visi mi na nohe dieta xD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. malý zombík, už ide po končatinách? :D

      Odstrániť
    2. on ide po všetkom, čo sa týka mňa :D ..ja som momentálne v jeho fáze absolútneho zbožňovania...čo mu pripomeniem o 15 rokov, keď sa bude kyslo ksichtit xD

      Odstrániť
    3. píš mu denník! viem, že nám mama písala, hoci len chvíľu, ale bolo to super :)

      Odstrániť
    4. wooow, to je uplne genialny napad xDDD to by sa mu mohlo pacit!

      Odstrániť
    5. A ak nie on, tak ty určite ;)

      Odstrániť
  3. Carrie je fajn ale king ma aj strasidelnejsie knihy... Ja odporucam Vrece kosti :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)
      Možno nebola šťastná voľba začať od Kinga čítať jeho prvé vydané dielo...

      Odstrániť
  4. Jelikož se považuji za fanouška Kinga, tak musím se studem prohlásit, že Carrie jsem zatím nečetla.
    Dle mého je Kingova nejstrašidelnější kniha rozhodně To, ale s 1000 stránkami se jedná o celkem velké sousto :D Jedna z mých nejoblíbenějších je ale Nezbytné věci, myslím, že to je dokonce první román, který jsem od něj četla. Ta hlavní myšlenka se mi šíleně líbila a místy mi nahnala husí kůži.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. OK, posvietim si na tie, ktoré si mi (a aj ostatní) tu v komentároch odporučili :) Nezanevrela som naňho, len... asi naozaj treba ku každej knihe pristupovať bez očakávania.

      Odstrániť
  5. Od Kinga jsem zatím nic nečetla, nějak nevím, po jaké sáhnout jako první. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skús niektorú z tých, ktoré mi odporučili :) S Carrie ako prvým dielom som nebola veľmi spokojná...

      Odstrániť

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.