utorok 2. decembra 2014

Nix, Garth: Lirael

Hneď na úvod Vás upozorním – druhý diel Starého kráľovstva nadväzuje na prvý veľmi voľne. Dej sa posunul o dvadsať rokov a Sabriel s Prubířem už nie sú hlavnými hrdinami príbehu. Jednoducho nás autor posunul o generáciu ďalej.
___

Lirael vyrastá v Ľadovci obývanom Clayrami – veľkým spoločenstvom žien, ktoré dokážu pomocou Zraku nazerať do budúcnosti. Zrak je ich vrodeným darom, ktorý im neukazuje úplnú budúcnosť, lež len určité útržky. Aby mohli čo najefektívnejšie predpovedať nastávajúce udalosti, žijú spolu a útržky spájajú.

V krídle obývanom deťmi čakajúcimi na prejavenie daru žije len jedna pomaly dospelá dievčina – Lirael, ktorá je úplným opakom správnej Clayry. Nielen výzorom, ktorý zdedila po jej neznámom otcovi, ale aj absenciou Zraku. Nikto netuší, prečo sa u nej Zrak doteraz neprejavil. Matka jej zomrela, otca nepozná a v Ľadovci je doslova čiernou ovcou.


Prijíma úlohu clayrskej knihovníčky – jednej z mála profesií, nevyžadujúcej Zrak. Vďaka obrovskej knižnici s množstvom zatvorených dverí a zakázaných kníh sa ponára do štúdia mágie, jednej z mála vecí, v ktorej sa jej darí.

Čas plynie a Lirael začína byť čoraz viac zúfalá. Jedinou útechou jej je Nezbedná Fenka, voľnomagický tvor v psej podobe, ktorého Lirael oživila. A práve vďaka nej nachádza Lirael v útrobách Ľadovca skrytý odkaz prastarých Clayre – v ktorom prekvapivo hrá jednu z hlavných úloh zrejme ona, jediná žena svojho rodu, ktorá je bez Zraku. Má zanechať svoj život v beznádeji, alebo sa vrhnúť do niečoho úplne nového, niečoho, čo nemá v povahe?
____
"Jako malá holčička ráda sehrávala dramatické smrtelné scény ze známých příbehů. S jejich předváděním skončila už pred lety, ale o smrti nepřestala přemýšlet nikdy. Obzvláště o své vlastní.
"Smrt," zašeptala a zachvěla se, když slovo uslyšela nahlas. Zopakovala je trocha hlasitěji. Jednoduché slovo, jednoduchý spůsob, jak se vyhnout všemu, co ji trápí."
___

Úprimne, druhý diel som pomerne dlho odkladala, keďže som vedela, že nebude pokračovať príbeh Sabriel, ktorú som si obľúbila.

V Sabriel nás autor zahŕňal akciou a hlavným postavám nedával osobný priestor narozdiel od Lirael, kde sa doslova zažral do psychiky hlavných postáv – či už Lirael, u ktorej sa prejavujú suicidálne sklony alebo v princovi Samethovi (s ktorým naša hlavná hrdinka cestuje), ktorý nevie žiť s vedomím svojho nanúteného poslania.

Väčšina deju sa upriamuje na Lirael, s určitou pravidelnosťou sú medzi jej dejovú linku vsadené kapitoly princa Sametha (pri ktorých som sa ja osobne nudila) – ktorý ju nakoniec stretne a príbeh sa znova spojí. Raz za čas a objaví kratší úsek o Sabriel a Prubířovi, rodičmi mladého Sametha, ale hrdinovia z predchádzajúceho dielu veľmi do príbehu nezasahujú.

A hoci má druhý diel „len“ 480 strán, ide o akýsi úvod k tretiemu dielu – tak ako sa vyvíja Staré kráľovstvo, tak aj jeho problémy sú z generáciu na generáciu vážnejšie a tentoraz len Abhorsenka kráľovstvo nezachráni.

Lirael sa Vám ako postava bude páčiť, znova tu bude biely kocúr Macek na odľahčenie situácie, Nezbedná Fenka pomôže naším nevedomým hrdinom a charakter princa Sametha vás na prvý pohľad prekvapí.

Prvý diel Sabriel si môžete prečítať ako jedno ucelené dielo. Lirael a Abhorsen sa nachádzajú v tom istom svete, ale sú o inom príbehu a musia sa čítať spolu.

A ja nerozumiem, prečo sa stále rozpráva o trilógii, keď Garth Nix prednedávnom napísal štvrtý diel s názvom Clariel, ktorý v angličtine vyšiel 14. októbra.

Lirael nájdete preloženú do češtiny a dokonca 15. februára vyjde aj v slovenčine. 

Zhrnutie? Príbehovo sa mi viac páčila Sabriel, v Lirael som sa pre zmenu dokázala viac vcítiť do hlavnej postavy – a uvedomila si, že knihu najviac ocenia čitatelia od 12-13 do 16 rokov. 
Nemám rada ten pocit, keď dobré knihy čítam neskoro -_-. Určite však patrí ku klasike v mládežníckej fantasy literatúre. 

2 komentáre :

  1. Minule som na ňu pozerala v knižnici, ale mala som ten pocit, že aj keď prelúskam aj YA, tak toto bude také už moc YA :) Ale zaujímavé, že prvý diel sa dá dať ako stand alonka... hmmm. Aj ten prvý myslíš že je pre tú mladšiu kategóriu?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie je to zlé (z prvého som zrejme bola priveľmi nadšená a to, že druhý diel nenadväzoval bola trochu studená sprcha) - hlavne je to iné. Proste fantasy, autor to podľa mňa nemyslel ako YA.

      Prvý diel som prečítala bez prestania, pri druhom som knihu 2x odložila a 3. diel... ma sklamal, lebo som očakávala úplnú epickosť.
      Príbeh je kvalitne postavený, ale ten druhý príbeh (2. a 3. diel) mi prišiel v tretej knihe rozťahaný.
      Každopádne sa Sabriel aj Lirael radia k mojím obľúbeným fantasy hrdinom - lebo rozmýšľajú a nesprávajú sa hlúpo. A neriešia žiadne techtle-mechtle. :^)

      Odstrániť

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.