nedeľa 17. mája 2015

Marec, mesiac knihy

Ževraj marec v bývalom Československu vyhlásili za mesiac knihy presne pred 60timi rokmi - tvrdí jeden z prvých odkazov, keď do gúgľa zadáte "marec mesiac knihy", v snahe dozvedieť sa niečo viac, niečo z historického zákulisia tohto sviatku.
Hoci je máj, rada by som sa vrátila k marcu. Nezvyknem si kupovať knihy - už dávno som sa to odnaučila (resp. nikdy som ich ani vo veľkom nekupovala), jednoducho, nikdy som nemala veľkú izbu.
Posteľ > knihy.
V marci som zrazu dostala chuť ísť do kníhkupectva, kúpiť si knihu, ktorá ma osloví. Nad ktorej kúpou nebudem rozmýšľať, či sa mi oplatí, či je kvalitná a blá blá blá....
A nedokázala som to.
V knižnici mi to problém nerobí, ale akonáhle mám knihu vlastniť, tak hej. Nerada predávam svoje knihy a čo keď bude už navždy nečítaná sedieť na poličke, raz týždenne prachovkou odprášená, umierať? Pretože mne sa nepáčila?
Nakoniec som si kúpila Adriana Molea, čo vôbec nebola nepremyslená kúpa - chcela som ju mať vo svojej knižnici. Živý bič preto, lebo v inej edícii som knihu dostala od niekoho, kto už tu nie je (a tú knihu neviem nájsť). Dobrý deň smútok, lebo odhliadnuc od deja, ten názov by vedel charakterizovať väčšinu mojich dní. A neverila som, že sa v priebehu polroka znova ocitne v antikvariáte, keďže prvýkrát som zaváhala. Invisible Monsters, lebo očakávam, že kniha mi niečo dá. A za tri eurá v lacných kníhách? No nekúp Palahniuka!
A tak sa trochu roztrhlo vrece s kupovaním kníh. Doteraz som si kúpila tak 2-3 knihy ročne a teraz až 4 v priebehu jedného mesiaca. A v apríli ďalšie dve. A plánujem si kúpiť jednu štvordielnú edíciu detských kníh, ktoré som ako dieťa milovala a teraz im spravili úžasné obálky.

ARGH.
Prečo peniaze nerastú na stromoch a ja nemám izbu, ktorá sa vie čarovne zväčšovať?

6 komentárov :

  1. moj sen vzdy bolo, aby mi niekto daroval knihkupectvo... potom by som tam iba cely zivot (no dobre...stvrtinu)... sedavala, zamknuta, ziadnu verejnost by som tam sebecky nepustila a zadarmo by som si to tam veky citala xD
    gratulacia, ale pre mna nic vynimocne...ja som si kupovala knihy aj ako zamestnanec kniznice, nad cim veduci len krútila hlavou xD...ja som vsak otrasny materialista...ja musim vlastnit!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čiže by si bola v zajatí aktuálnych "bestsellerov"? :P To by ma nebavilo. ;D
      Už nepracuješ v knižnici?

      Odstrániť
    2. Som na materskej:) Bola to Univerzitna kniznica... citila som sa tam v zajati vsetkeho mozneho, no nikdy nie bestsellerov xD, ale mam pocit, ze za ten cas som si skôr precitala super chutovky...ako knihu o stredovekych popravach, ci nejake tazko zohnatelne knihy, ktore som uz dlho mala v plane...

      Odstrániť
    3. aha..prepac, si myslela to knihkupectvo... to "by si" som pri prvom precitani vypustila.... nemyslim si...ked sa dobre pohrabes aj v knihkupectve najdes prehliadane skvosty...ked je dost velke xDDD

      Odstrániť
  2. Ja to mam opacne ako Polly, ja knihy nenakupujem, pretoze vidim, ake "problemy" to prinasa. Mamka ich ma neskutocne vela a pri prerabani bytu a stahovani sme tuto jej vasen vsetci trpko olutovali :) A ona sama hovori, ze 99% z tych knih citala raz a uz ich citat viac nebude. Takze sme urobili taky vietor v kniznici a pomaly ich predavame. Ja som si nechala par kuskov klasikov a ostatne musi z domu, jednoducho nie je priestor. Aj tak sme pecene-varene v kniznici, odkial dotiahneme novinky (z toho 50% ide nazad, pretoze nezaujme) a obcas dostanem knihy na recenzie, ktore prinesu taku tu super radost z novej knihy a je vybavene :) Ale jasne, mat priestory a prachy na pripadnych stahovakov, tak mam doma sukromnu kniznicu :D
    Inak, vy mate v lacnych knihach kusky v angline??

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, ono to nie sú TIE Lacné Knihy, ale len lacné knihy :D. A je ich tam v angline dosť (treba si spraviť výlet do BA ;)
      Ja normálne neptrebujem vlastniť a keď už, zvykla som si kupovať knihy, ktoré som už mala prečítané a chcela som ich mať v nejakej pomyslenej domácej knižnici, ktorú si svojím výberom tvorím.
      Ak niečo prečítam a vôbec sa mi to nepáči, snažím sa to predať. Ale knihy sa ťažko predávajú... Mám taký zlý pocit z kníh, ktoré ma nezaujmú/nepáčia sa mi a pritom som ich dostala.
      Raz za čas spravím veľké upratovanie (nielen kníh), a vytriedim veci, ktoré sú na vyhodenie/nepoužívam/ešte sa zamyslím nad tým, či ich využijem. Dám to do týchto kategórií, pod posteľ a keď ich v priebehu pol roka nepotrebujem, resp. úplne na zabudnem, tak sa ich snažím predať na dákom letnom blšáku.
      Ako tak pozerám na svoju izbu, v blízkej dobe by som mala vytriediť ďalšie veci. ;D

      Odstrániť

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.