nedeľa 14. októbra 2012

Jones, Diana Wynne: Howl's Moving Castle


Howl's Moving Castle (vyšlo aj v českom preklade Howlův pohyblivý zámek; Volvox Globator 2011) je román od známej britskej autorky Diane Wynne Jones, ktorý vyšiel v roku 1968 a neskôr sa stal "námetom" pre Hayazakiho film Zámok v oblakoch (2004).

Sophie žije v meste Market Chipping nachádzajúcej sa v rozprávkovej krajine Ingary. Ako to už je v rozprávkach zvykom, Sophiina budúcnosť je už spečatená - je predsa známe, že najstaršia zo sestier máva vždy smolu a v ružovú budúcnosť nemôže ani dúfať.

Zatiaľ čo jej mladšie sestry odchádzajú do učenia, Sophiu macocha necháva doma, aby zostala pracovať v rodinnom klobučníckom obchode. Sophie sa zmieruje so svojou budúcnosť - veď čo viac môže očakávať ako najstaršia spomedzi sestier - a stáva sa najvychytenejšou klobučníčkou v meste.

Jedného stereotypného dňa sa však všetko nečakane mení, keď Sophie urazí nepríjemnú zákazníčku, ktorá sa vysmieva jej klobúkom. Netuší, že je to Čarodejnica z Pustatiny (Witch of Waste, preložte si to ako chcete ;')) a za svoju trúfalosť si vyslúži kliatbu - ráno nasledujúceho dňa sa Sophie prebúdza ako 90 ročná babička.

Nikomu sa nechce v takomto stave ukázať a preto z domova bezcieľne uteká. Počas svojej púte, keď prestáva dúfať stretne Pohybujúci sa zámok, v ktorom žije obávaný čarodej Howl. Kolujú o ňom chýry, že zvádza mladé dievčatá a neskôr im kradne srdcia.

Sophie, ktorá je už zmierená so svojím novým starým vekom vie, že nemá čo stratiť - predsa už nie je mladá a žiadne ukradnutie srdca jej nehrozí, naopak, Howl by jej mohol pomôcť s jej kliatbou, súčasťou ktorej je aj dodatok, že o nej nesmie nikomu povedať. To ešte netuší, že Howl má na pleciach vlastnú kliatbu, s ktorou mu treba pomôcť...


Howl's Moving Castle (či už knihu alebo film) si zamilujete - a to nielen preto, že knižný a filmový príbeh sú rozdielne, ale zároveň obe úžasné (kniha samozrejme úžasnejšia). Nie je to len rozprávka pre deti - čo pochopíte hneď v prvých kapitolách, ostatne ako vo všetkých dielach od tejto spisovateľky, ktorá vie podať svoje rozprávky s osobitým čarom.

Neviem, či by som si dokázala vybrať obľúbenú postavu (klamem, je to Howl) - Sophie sa mi páčila práve vďaka svojej jednoduchosti a chybám, ktorých má a zároveň robí, požehnane veľa. Ale na druhej strane (a prvom mieste) je tu Howl - čudák, ktorý si robí veci po svojom a nerobí mu problém trčať v kúpeľni aj dve hodiny.

Páčilo sa mi, že na dvoch hlavných postavách bolo vykreslených viac negatívnych vlastností a vád ako vo všetkých vedľajších dohromady - čo sa v knihách až tak často nestáva.

P.S.: Ak zbadáte Howla, urýchlene oznámte, kde sa nachádza Putujúci zámok.

8 komentárov :

  1. Je to celkem už dávno co jsem viděla filmové zpracování, ale stále si moc dobře vybavuju, jak moc se mi celý příběh líbil :D až příště půjdu do knihovny, zkusím se po tomhle zeptat :D

    A co se Silver Lining Playbook týče, tak knihu jsem bohužel nečetla, ale ze zvyku vím, že knihy bývají lepší, takže doporučuju si nejprve shlédnout film a pak si přečíst knihu :D Myslím, že když to uděláš obráceně, můžeš být z filmu víc zklamaná :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prekvapilo ma, že je to v českom preklade - takže keď máš možnosť po ňom siahnuť, určite tak sprav! :)

      Väčšinou to tak je, ale... Keď si pozriem prvý film, tak ma v knihe už nič neprekvapí :/

      Odstrániť
  2. Miluju tenhle příběh a ještě víc jeho film, je jeden z mých nejolíbenějších :) Pěkná recenze!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne! Tiež je to jedna z mojich najobľúbenejších rozprávok. A ďakujem za pochvalu c:

      Odstrániť
  3. Ten film som si zamilovala už po prvých pár minútach :) Howl je proste dokonalý! :) A to že je aj kniha ma veľmi prekvapilo :) som zvedavá či ju niekde tu v našom zapadákove zoženiem :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zohnať ju v angličtine by problém bol, ale našťastie (ak teda nemáš čítačku) ju napr. v martinuse zoženieš v češtine. :)
      Neviem síce, ako sa podaril preklad, ale... aspoň niečo sa u nás dá kúpiť. :D

      Odstrániť
  4. Zatím jsem četla pouze knihu, ale na fil se chystám v nejbližší době. Kniha se mi moc líbila, bylo to skutečně kouzelné čtení. Taky jseme ocenila, že hlavní postavy nebyly dokonalé a zbožňovala jsem Sofiinu uklízecí mánii. :D
    Take všude slýchám, že film a kniha jsou velmi odlišné, ale sama jsem se o tom ještě nepřesvědčila. Asi to ale bude nějaké pravidlo, co se týče japonských adaptací knih, četla jsem totiž Papriku Jasutaky Cucuie a viděla film stejného jména mého oblíbeného režiséra Satoshiho Kona a musím říct, že kromě základní příběhové kostry jsou to dvě úplně odlišná díla. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hoci kniha a film sú odlišné, rada budeš mať obe :) A v tomto prípade sa odlišnosť ozaj podarila - Hayao Miyazaki ma vlastnú animovanú realitu, priam skvostnú pre sfilmovanie čarovných príbehov ako bol ten Sofiin a Howlov.
      Vieš o tom, že Howl má pokračovanie? :)

      Odstrániť

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.