nedeľa 21. apríla 2013

Satinský, Július: Chlapci z Dunajskej ulice

Ako názov knihy hovorí, dej knihy sa bude zameriavať hlavne na Dunajskú ulicu v Bratislave, na jej obyvateľov, históriu a na spomienky Júliusa Satinského, ktoré sú s bývaním na tejto ulice spojené.

Autor začína rozprávanie udalosťou, ktorá jeho rodinu doslova presťahovala na Dunajskú ulicu. Ich pôvodný dom na Blumentálskej bol totiž zbombardovaný, preto sa presťahovali do voľného bytu, ktorý musel na rýchlo opustiť ich strýko (hlásil sa k Hitlerovým myšlienkam, preto pri príchode Rusov musel narýchlo Bratislavu opustiť). Byt zostal voľný, ale než sa doň nasťahovala rodina Satinských, obývali ho Rusi. Po ich odchode museli noví majitelia byt šesť mesiacov vetrať a upratovať.

Satinský následne opisuje svoje pobyt na Dunajskej chronologicky, od prisťahovania, pokračuje svojimi šibalstvami. Cez svoje spomienky nám predstavuje Bratislavu, ktorá vyzerala úplne inak, ako teraz.

Kniha je taktiež doplnená dobovými fotografiami.

~

Kniha je pre mňa zaujímavá - keďže som blízko Dunajskej bývala, viem si vďaka fotografiám a rozprávaniu dokonale predstaviť, ako časť tohto mesta kedysi vyzerala.

Prekvapilo ma, že bývalé ihrisko, ktoré sme za škôlkárskych čias okupovali bolo v minulosti cintorínom neďalekého lazaretu (to, že lazaret bola moja bývalá základná škola ma neprekvapilo).
Taktiež som nevedela, že do detskej časti Ondrejského cintorínu pri bombardovaní Apolky dopadla bomba, ktorá vyhádzala z plytkých hlbín zeme detské kostričky.

Kniha sa mi páčila - poukazovala aj na zlé premeny Bratislavy (aspoň čo som si podľa fotiek ja porovnala vtedajšiu a dnešnú Bratislavu) a vyvolá v človeku chuť bývať v tej staršej verzii. Autor totiž zvládol dobre vykresliť minulosť tohto mesta - a čitateľ pochopí, že kedysi sa Bratislava musela rovnať iným mestám, ktoré sú dnes tak cenené pre svoju jedinečnosť, osobitosť.

Knihu však odporúčam najmä obyvateľom Bratislavy, ktorí si dokážu Bratislavu vtedy a teraz porovnať. Možno zaujme aj neobyvateľov tohto mesta, lebo spomienky a príhody sú zaujímavé, ale osobne si myslím, že ju viac ocenia obyvatelia Starého mesta. 


3 komentáre :

  1. Ktorá recenzia pribudne nabudúce? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Už som uvažovala, že kvôli tebe by som zaviedla novotu - na konci recenzie by som kurzívou napísala: "Nabudúce očakávajte recenziu na...". :D

      Odstrániť
    2. Divný výraz tváre... si taká milá ^^

      Odstrániť

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.