pondelok 17. júna 2013

Puškin, Alexander Sergejevič: Kapitánova dcéra

Ako správny syn bývalého vojaka a šľachtica je Peter Andrejevič Griňov taktiež vyslaný na vojenský výcvik.
Peter putuje so svojím sluhom do pevnosti Orenburg, ďaleko od domova, aby nabral potrebné vojenské zručnosti, avšak vďaka jeho tvrdohlavosti po ceste zablúdia. Našťastie ich zachráni podozrivý tulák, ktorému Peter za odmenu venuje svoj najlepší kožuch.

Po príchode do neveľkej pevnosti sa Peter zoznamuje s kapitánom Ivanom Kuzmičom a jeho malou rodinou. Časom sa zamiluje do kapitánovej dcéry Márie Ivanovny, ktorá k Petrovi taktiež prechováva city. Sprvu sa vďaka klamstvám svojho spolubývajúceho, vojaka Švabrina, Peter svojim citom bráni, netuší, že v minulosti Mária Ivanonvna odmietla Švabrinovu ponuku na sobáš, vďaka čomu jej Švabrin strpčuje život.


Mária prijme Petrovu ponuku na sobáš, ich šťastiu však nedožičia okolnosti - v Rusku sa sformovala väčšia buričská skupina plná zbojníkov a odsúdencov, na čele s Pugačovom, ktorý sám seba prehlasuje za panovníka. Dobíjaním pevnosti za pevnosťou oslabuje moc cára, nechávajúc za sebou krvavú spúšť. Pugačova cesta vedie aj cez pevnosť Orenburg, v ktorej jeho príchod už očakávajú. 

Aké len je pre Petra prekvapenie, keď v Pugačovi spoznáva tuláka, ktorému dal svoj kožuch... Je to preňho šťastie alebo nešťastie, že ho Pugačov spozná? Pochopí to cárske Rusko, pre ktoré je Pugačov najväčší nepriateľ?

~

Pred Kapitánovou dcérou som od Puškina čítala len básnickú zbierku Vyšel jsem dřív než hvězda ranní, ktorá ma doslova očarila. Keďže sme Kapitánovu dcéru v škole nemali ako povinné čítanie (aké prekvapivé?), povedala som si prečo nie a knihu som si pred maturitou prečítala.

Ako som už spomenula, básne od tohto ruského velikána sa mi páčili, preto som knihu začala čítať až s priveľkým nadšením a očakávaním. Nanešťastie.  Pretože oproti jeho básniam, ma táto kniha sklamala... 
Kniha sa čítala rýchlo, dej ma však neprekvapil, do postáv som sa nevžila. Netvrdím, že Kapitánová dcéra je zlá kniha, to rozhodne nie je, lebo príbeh bol pekný. Zaslúži si prečítanie, avšak nepristupujte k nej s veľkými očakávaniami.

P.S.: Dlho som nepísala recenziu na knihu a je to cítiť - text si po sebe čítam, ale príde mi strašne.. neplynúci, kostrbatý...

15 komentárov :

  1. Ako som už spomínala... ak ti toto až tak nesadlo, pusť sa do čítania Belkinových poviedok :)
    P.S.: Nie, nemyslím si to. Len by som zmenila formuláciu jednej alebo druhej vety "prijme ponuku na sobáš", aby si sa neopakovala :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď som text kopírovala, pospájala som dáke dve tri vety ešte.. Večer si to prečítam, tento slabý výkon bol príliš únavný..

      Na tie poviedky sa chystám, Puškina som vôbec nezavrhla. :D

      Odstrániť
    2. Opováž sa ho zavrhnúť! :D Onegin ťa možno sklame, ale Godunov to možno zachráni a potom Malé tragédie... úchvatné čosi :)

      Odstrániť
    3. Ale veď ja mám Puškinove básne veľmi rada! :D
      A na Onegina sa náhodou vcelku teším. ;)

      Odstrániť
    4. Aj ja :P
      Aj ja som sa naňho tešila a čo z toho? Sklamal ma :D

      Odstrániť
    5. Dobre - začnem ho teda čítať bez očakávaní (keď sa k nemu dostanem). ;D

      Odstrániť
    6. ;D Skús to, je to viac rozumné... veď aj od Medeného jazdca som mala prehnané očakávania a... :/

      Odstrániť
    7. Teraz myslíš ktorého Medeného jazdca? :D

      Odstrániť
    8. Román. Nie Puškinovo dielo!

      Odstrániť
    9. Ale chystáme sa aj na jeho originál, nie? :)

      Odstrániť
    10. Raz som rozmýšľala nad tým, že si prečítam (re-readujem) Belkinove poviedky, ale povedala som si- nie, ešte nie som pripravená na čítanie v ruštine :D Ale to by sme mali spraviť teraz, pretože toto je posledný rok, čo sa učím ruštinu, takže potom sa budú moje jazykové (ne)znalosti strácať v štúdiu nemčiny :D

      Odstrániť
    11. Azda s tou ruštinou neprestaneš :O už aj v nej začni čítať!

      Odstrániť
    12. Na gymku, na ktoré idem, nevyučujú ruštinu :D Nevyžaduješ odo mňa veľa? :D Ani ty nečítaš v ruštine :D

      Odstrániť
    13. Ale ja som v škole nikdy ruštinu nemala :P

      Odstrániť
    14. Máme jednu hodinu týždenne- ktorá nám dosť často odpadáva :D A keď ju máme, tak si ja prepisujem slovíčka, na ktoré aj tak časom zabudnem a ostatní sa bavia s učiteľkou :P
      Ale skúsime to, nie? :D Predsa ide o slovanský jazyk :D

      Odstrániť

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.