pondelok 18. augusta 2014

Letné odporúčanie

Do mesiaca a týždňa je tu jeseň a my len teraz prinášame letné odporúčania. Veru, náš zimný spánok bol dlhší než dlhý, ale čo by mohlo byť lepší začiatok ako mini odporúčania? Sú mini, hlavne kvôli pokročilému letu - len preto a pre nič iné vám s Di každá odprezentujeme po jednej knihe, ktoré vám odporúčame na koniec leta. 
____

North and South, Elizabeth Gaskell
Patrí medzi jednu z mála kníh, ktoré ma hádam nikdy neomrzia. Stále v nej nachádzam niečo nové a skoro vždy plačem na miestach, kde nič výslovne smutného nie je, ale mňa aj tak dojímajú. Prečo som ju však zaradila do letných odporúčaní? Keď som ju čítala po prvýkrát, bol august, o čítačke som mohla len snívať a okrem únave očí spôsobenej monitorom notebooku, som bojovala s anglickým textom, ktorý presahoval moje vtedajšie znalosti jazyka.

Margaret Haleová je nútená opustiť svoj milovaný, idealizovaný Helstone v južnej časti Anglicka, pretože jej otec má pochybnosti o viere a naďalej nemôže pretrvať v pozícii miestneho duchovného. Celá rodina sa sťahuje do Miltonu, krutého, chladného a znečisteného priemyselného mesta, kde si všíma značný kontrast medzi hladujúcimi robotníkmi a váženými majiteľmi továrni na bavlnu. Och a za presný opak vlastnej predstavy o gentlemanoch považuje aj továrnika Thorntona (ktorý je tak milený, že je hádam mojou obľúbenou mužskou postavou).
____

Annouchka, Ivan Turgenev
"I travelled from place to place, with no definite plan, stopping where it suited me, moving at once when I felt the need of seeing new faces,
-nothing more."

Annouchka, nedokonalé dielo,  ktorom zaujme skôr jazyk (Turgenev v angličtine je niečo, čo odporúčam zažiť každému čitateľovi, je to prekrásne) ako dej, ktorý je krátky.
Dielo si vytrpelo veľa, nie je úplne kompletné, možno všedné, istým spôsobom výnimočné, ale určite letné. Dajte mu šancu.
Je krátke, dokážete si ho zadarmo a legálne stiahnuť z projektu gutenberg a ak si po prečítaní budete pamätať len kostru príbehu - ó, áno. Užite si čítanie. Veď neznie už len názov knihy čarovne?
Skúste niečo, od čoho nebudete očakávať nič.
_____
North & South od Di, Annouchka od Lusu - ak ste náhodou po niektorej z nich siahli, budeme radi na váš názor po prečítaní. :)

(aby som si už konečne prečítala ten North & South, keď o ňom Di tak básni)

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/3679380/?claim=mar5axp44kz">Follow my blog with Bloglovin</a>

2 komentáre :

  1. North and South mě docela zaujalo, určitě si o knize zjistím víc.^^ Když se nad tím tak zamýšlím, asi nemám žádné knihy, které bych spojovala s určitým ročním obdobím, spíše když se podívám na nějakou přečtenou knihu, vybaví se mi, jak jsem se cítila a co jsem zrovna důležitého prožila, když jsem ji četla.^^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ma teší! :) Niektorí si dokonca knihy pamätajú aj podľa toho, akú hudbu počas čítania počúvali :D Napr. pri North and South som počúvala soundtrack z Black Beauty :D

      Odstrániť

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.