nedeľa 5. apríla 2015

Mead, Richelle: Pokrevní pouta

Ku spin-offu mojej obľúbenej série som pristupovala rozpačito - Vampýrsku akadémiu mám rada, ale inou sériou (Succuba) spod pera tejto autorky som bola mierne... znechutená. A ako je to s touto sériou? V sobotu večer som si začala čítať 1. diel ako eknihu, v nedeľu večer som mala rozčítaný už štvrtý diel...

Dej príbehu sa odohráva vo svete, v ktorom okrem ľudí prežívajú aj iné neľudské rasy. Morojovia - rodení upíri, ktorí sú vďaka svojej neveľmi dobrej fyzičke závislý na rase dhampýrov (=potomok moroja s človekom, ktorý nepije krv, neovláda mágiu, ale je fyzicky zdatnejší ako človek). Obe tieto rasy spolupracujú, aby prežili útoky Strigojov - upírov, ktoré sa dali na zlé chodníčky a ktorí už nemajú veľa spoločného s mysliacimi bytosťami.

Pokrevní pouta sú príbehom Sydney Sageovej, ktorá patrí k tajnej organizácii alchymistov. Jej úlohou - ako každého správneho alchymistu - je dozerať na to, aby sa ľudia nedozvedeli o upíroch ani ich miešancov; a taktiež ich pred touto rasou chrániť.
Lebo upír je to najneprirodzenejšie stvorenie, aké sa na tomto svete nachádza. Je bez duše, nečistý, využíva mágiu, ktorá nie je prirodzená a je jednoducho ako tvor každému alchymistovi odporný.

Sydney, ktorá stratila v ráde dôveryhodnosť, je v značnej nemilosti. Zachrániť ju môže len prijatie na tajnú úlohu, v ktorej ide o ochranu členky kráľovskej morojskej rodiny. Jill sa musí dostať ďaleko od kráľovského dvora a keďže alchymisti ju potrebujú v rámci svojej a morojskej politiky nažive, posielajú dvoch podobne starých alchymistov aby sa zúčastnili tejto misie.

Pre Sydney je to však šanca na očistenie svojho aj rodinného mena, možno posledná záchrana pred hroziacim nápravným strediskom alchymistov. Ak by totiž odišla do nápravného centra, úlohu rodinnej alchymistky by musela prevziať jej mladšia sestra Zoe. Sydney chce Zoe pred týmto ochrániť, lebo už dávno zistila, že akonáhle získate tetovanie na tvár v podobe zlatej ľalie a stanete sa pravým alchymistom, stratíte seba samého a stanete sa nástrojom v rukách iných.
Keďže upíri nepovedali alchymistom všetky dôležité informácie, z jednoduchej operácie sa ihneď stáva niečo viac. Skupinka upírov, dhampíra a dvoch alchymistov, ktorí sa od detstva navzájom neznášajú veci ešte viac komplikuje...
-

Výhodou série, na ktorej je tento spin-off založený je fakt, že VA sa držalo čisto upírskej tematiky. Žiadny dodatočný vlkodlaci, iní kožomenci, fae, oživlé legendy, indiánsky šamani... Až doteraz.
Na scénu pribúdajú alchymisti a prekvapivo to spolu funguje.

Úprimne, nemám rada ak začnem čítať urban fantasy o vlkodlakoch a hneď v druhom diely sa objavia upíry, v treťom fae a v nasledujúcich dieloch mix všetkého (áno, narážam na sériu o Mercy Thompson). Richelle Mead však jednoznačne načrtla, že hoci sa dej bude odohrávať v tom istom svete ako VA a že niktoré postavy (Adrian ♥) zostávajú, pôjde aj o alchymistov. V nasledujúcich dieloch sa vyskytne ešte nový typ magickej postavy, ale taktiež ako alchymisti bude k upírom sedieť. Nech žijú vedľajšie rasy v ozaj vedľajšej úlohe...

Začiatok knihy mi prišiel trochu rozpačitý (žeby preklad?), ale potom sa dej rozbehol a bola to stará dobrá Richelle Mead (už sa na teba nehnevám za Succubiu sériu, vyžehlila si si to u mňa). A prekvapivo... to zatiaľ je oveľa lepšie ako séria, na ktorú táto nadväzuje.
Rose, Lissa a Dimitri sú postavy, ktoré vás sprevádzali VA.
Sydney, Jill, Eddie a Adrien (ktorého už poznáme z VA, keďže mal to "šťastie", že mu Rose zlomila srdce) vás budú sprevádzať v PP. Ak sa vám VA páčilo (a že nie, z môjho pohľadu je to najlepšia young adult séria s upírskou tematikou), tak sa vám táto šesťdielna séria bude rozhodne páčiť.

Pred niekoľkými rokmi, keď VA vyšla v českom jazyku, prečítala som si prvú knihu a mala to šťastie, že boli vydané aj nasledujúce dve pokračovania. Tuším som vďaka tomu nasledujúci deň nemohla ísť do školy, lebo som bola unavená. Kto čítal vie, že knihy sú napísané štýlom, že ide o jeden veľký príbeh rozdelení do kníh a že sa od toho nedá ľahko odlepiť.
A tak sme tu po rokoch znova s podobným problémom...

2 komentáre :

  1. Moc pěkně napsaný článek. Tuto knihu jsem ještě nikdy nečetla, ale určitě to co nejrychleji napravím. Protože příběh na první pohled nevypadá vůbec zle :) Děkuji za tip podaný v pěkně napsané recenzi :) Určitě si knihu přečtu.
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Odporúčam najprv si prečítať VA sériu - síce na seba priamo nenadväzujú, ale v nasledujúcich dieloch sa objavia postavy z VA, ktoré zasiahnu do deja. Tu sa už svet upírov ani veľmi nevysvetľuje, resp. je podaný zo skresleného pohľadu alchymistov.
      Som rada, že ťa zaujala a ďakujem za pochvalu. :)

      Odstrániť

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.